Nieuw-Vlaamse Alliantie


Landuyt wil Vlaams blazoen oppoetsen met onwerkbare voorstellen (18/05/04)

Op minder dan vier weken voor de verkiezingen pleit de SP.A voor een Vlaams gerecht. Of doet tenminste alsof. In wezen wil de SP.A wat Vlaamse inspraak bij politie en parket en enkele Vlaamse kamers in de rechtbanken die enkel bevoegd zouden zij voor Vlaamse materies.

Zulke halfslachtige voorstellen zijn niet goed voor de mensen. Als er verschillende rechtsordes gelden voor één grondgebied moet je geschillen daarover ook aan één rechtsmacht toevertrouwen.

Een voorbeeld: een zaak van leefmilieu kan vallen onder Vlaamse, Europese en federale regelgeving. Je maakt toch geen aparte kamers of rechtbanken voor respectievelijk gemeentelijke provinciale, Vlaamse, federale en Europese normen?

De N-VA wil dat rechtbanken (behalve het hoogste hof), politie en parket ingericht en geregeld worden door de deelstaten zoals in andere federale staten (Duitsland, Canada, Zwitserland, Australië, V.S...). Dit is ook het systeem dat geldt in de Europese Unie.

De SP.A maakt de zaken alleen maar ingewikkelder. Wees dan toch consequent. Als je vaststelt dat de Belgische justitie slecht werkt door de communautaire tegenstellingen, zorg dan voor een Vlaamse justitie die wel werkt.

Niets kan makkelijker gesplitst worden dan de gerechtelijke organisatie die nu reeds in arrondissementen ingedeeld is. Zo kunnen de Vlamingen zorgen voor een moderne, efficiënte en humane justitiële dienstverlening met één rechtbank per arrondissement, een echt management en de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Meteen wordt een einde gemaakt aan de financiële transfers inzake politie en justitie en moet elke deelstaat financiële verantwoordelijkheid dragen voor de echte werklast.

De defederalisering van Justitie is een zaak voor het forum aangezien een bijzondere meerderheid nodig is. Niets belet de Vlaamse regering om ondertussen reeds een wetgevingskwaliteitsbeleid te voeren. Daar heb je geen Vlaams gerecht voor nodig.

Het voorstel van de SP.A kan geklasseerd worden bij de loze paarse beloftes. De socialisten willen nog snel snel het ondermaatse Vlaamse imago oppoetsen. Bijna exact een jaar geleden, enkele weken voor de verkiezingen van 18 mei, kwam Steve Stevaert ook al aandraven met de eis tot splitsing van justitie... Een maand later was ook hij weer alles vergeten.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be