---

Werkbezoek Koningin aan EOC landmacht

19-5-2004 10:21:00

Koningin Beatrix heeft dinsdagmiddag (18 mei) een werkbezoek gebracht aan het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) in Culemborg. Bij die gelegenheid liet zij zich informeren over de opleiding en training van ruimploegen, de ervaringen van uitgezonden troepen, interdepartementale samenwerking en toekomstige ontwikkelingen.

De vorstin voerde in Culemborg gesprekken met onder anderen leden van ruimploegen, instructeurs, medewerkers en personeelsleden die uitgezonden zijn geweest naar Cambodja, Irak, voormalig Joegoslavië, Macedonië, Angola en Kosovo. Daarnaast gaf het EOCKL een demonstratie van een ruiming en ook werd stilgestaan bij de medewerkers die tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden zijn omgekomen.

Het EOCKL telt 24 ruimploegen, die zowel in eigen land als in de uitzendgebieden actief zijn. Deze teams bestaan uit militairen die een specialistische opleiding en werkervaring bezitten op het terrein van technische opbouw en werking van munitie en explosieven. Ook weten zij alles van de wet- en regelgeving over opslag en vervoer van ontplofbare stoffen. In Nederland ontvangt het EOCKL jaarlijks circa 2500 meldingen van politiebureaus.