Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk

- AVB/AIS/04 32178

Onderwerp Datum
Overzicht resultaten Sociale zekerheid en zorg 18 mei 2004

In het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 18 maart 2004 is het vervolg van het project Sociale zekerheid en zorg aan de orde geweest. Tijdens dit overleg heb ik u mondeling de resultaten van dit project in de eerste maanden van 2004 gepresenteerd. Tevens heb ik u toegezegd deze resultaten ook schriftelijk aan u te doen toekomen. Samen met mijn collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bied ik u hierbij het toegezegde overzicht aan.

Verder deel ik u mede dat ik, zoals ik u ook al mondeling heb laten weten tijdens het Algemeen Overleg van 18 maart, in het late voorjaar met verzekeraars en UWV ga praten over de synergie die zorg- en inkomensverzekeraars zelf aan kunnen brengen tussen zorg, sociale zekerheid en arbeid. Zoals u hebt kunnen lezen in het verslag van de invitational conference Sociale zekerheid en zorg (TK, 2003-2004, 25253 nr.5) is met verzekeraars de afspraak gemaakt dat zij werkgevers en werknemers gaan ondersteunen bij hun regierol op het gebied van preventie, verzuim en reïntegratie. Deze ondersteuning houdt in dat verzekeraars in 2004 gaan bewerkstelligen dat een integrale dienstverleningsketen op deze gebieden tot stand komt voor werkgevers en werknemers. Synergie kan gevonden worden in het combineren van collectieve contracten van ziektekostenverzekeringen met aanvullende pakketten en verzuimverzekeringen. Daarbij moet terdege rekening gehouden worden met de wettelijke bepalingen gericht op solidariteit (verbod op premiedifferentiatie) en de keuzevrijheid van verzekerden. Verder is het van belang dat uiteindelijk sociale partners in samenspraak met verzekeraars de genoemde synergie tot stand brengen. Werkgevers en werknemers zijn immers de partijen die in (collectieve) contracten voor ziektekostenverzekeringen aanvullende pakketten en verzuimverzekeringen afspraken maken met verzekeraars.

2

Zoals u ook in de bijlage kunt zien zijn partijen en de overheid in de eerste maanden van 2004 actief met de op de invitational conference Sociale zekerheid en zorg gemaakte werkafspraken aan de slag. Met deze, en de in de loop van 2004 nog volgende, concrete acties van partijen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontschotting van de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

3

Bijlage: Overzicht resultaten project Sociale zekerheid en zorg in eerste vier maanden 2004

4

Bijlage

Overzicht resultaten project Sociale zekerheid en zorg
in de eerste vier maanden van 2004

Inleiding
Op 29 januari 2004 hebben wij u een brief gestuurd met het verslag van de tweede invitational conference Sociale zekerheid en zorg (TK, 2003-2004, 25253, nr. 5). Op deze conferentie hebben sociale partners, arbodiensten, reïntegratiebedrijven, betrokken artsengroepen, verzekeraars en overheid een werkagenda opgesteld, waarmee de versnelde ontschotting tussen sociale zekerheid en zorg met kracht kan worden voortgezet. Met de werkagenda wordt toegewerkt naar een integrale keten van zorg en sociale zekerheid, waarbij betrokken partijen samenwerken om ziekteverzuim en WAO-instroom te verminderen. In de werkagenda zijn een aantal concrete werkafspraken opgenomen die in 2004 door de verschillende partijen worden uitgevoerd. De overheid heeft in de afgelopen maanden met partijen contact gehad over de voortgang van de gemaakte afspraken.
In het onderstaande vindt u een overzicht van een aantal concrete resultaten die geboekt zijn in de eerste vier maanden van 2004. Gerapporteerd wordt aan de hand van de vier thema's die tijdens de eerste conferentie (juni 2003) over Sociale zekerheid en zorg zijn benoemd. Bij elk thema is kort samengevat welke afspraken er per thema op de tweede conferentie (december 2003) zijn gemaakt.


1. De kwaliteitsverbetering in de dienstverlening van arbodiensten en verbetering in de transparantie van arbodiensten en reïntegratiebedrijven

Samenvatting afspraken:
Arbodiensten en reïntegratiebedrijven komen meer op één lijn bij het vergroten van de transparantie van hun dienstverlening; arbodiensten gaan gericht werken aan het bevorderen van de kwaliteit van hun dienstverlening.

Concrete resultaten:
Transparantie op de markt van arbo- en reïntegratiedienstverlening
Met de Branche Organisatie Arbodiensten (BOA) en de Brancheorganisatie Reïntegratiebedrijven (BOREA) worden door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gesprekken gevoerd om de transparantie op de markt van arbo- en reïntegratiedienstverlening meer op één lijn te krijgen. Het advies, dat de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) op 23 februari 2004 heeft uitgebracht over de gevolgen voor de reïntegratiemarkt van een nieuw model voor arbodienstverlening wordt hierbij betrokken. Staatssecretaris Rutte zal in mei/juni met BOA en BOREA een bestuurlijk overleg voeren om beide partijen meer op één lijn te brengen als het gaat om het werken aan transparantie van de markt.


5

Leidraad prestatiecontracten door BOA
De BOA heeft een aantal activiteiten in gang gezet om de arbomarkt transparanter te maken. Het Ministerie van SZW heeft op 5 maart 2004 van de BOA een concept-brochure ontvangen. Deze brochure is bedoeld voor werkgevers en werknemers en geeft hen een aantal praktische wenken bij het afsluiten van prestatiecontracten met arbodiensten. De BOA is in overleg met de AWVN om te bezien hoe deze brochure onder werkgevers en werknemersorganisaties verspreid kan worden.

2. De verantwoordelijkheid van CAO-partners op brancheniveau bij preventie, de aanpak van verzuim en (re)integratie

Samenvatting afspraken:
Sociale partners gaan hun inzet voor preventie, verzuimbegeleiding en reïntegratie versterken door middel van CAO-afspraken: de overheid blijft tot en met 2006 samen met CAO-partners investeren in de arboconvenanten.

Concrete resultaten:
Nota Stichting van de Arbeid
De Stichting van de Arbeid heeft op 23 februari 2004 een nota uitgebracht aan minister De Geus over het tegengaan van ziekteverzuim en WAO-instroom in CAO's. Minister De Geus heeft op 16 maart 2004 zijn standpunt op deze nota aan de Tweede Kamer gezonden (TK, 2003-2004, 28333 nr. 20).
In de maand juni zal door de ministeries met sociale partners in de Stichting van de Arbeid gesproken worden over de voortgang van de afspraken die gemaakt zijn op de conferentie in december 2003.

3. Een adequate samenwerking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en curatieve artsen bij vroegtijdige onderkenning van ziekten en diagnosestelling en behandeling van ziekte werknemers rekening houdend met de gewenste demedicalisering

Samenvatting afspraken:
Alle partijen spannen zich bij hun inzet voor verzuimbegeleiding en reïntegratie in om demedicalisering van verzuim te bewerkstelligen; verzekeraars en arbodiensten gaan de samenwerking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en curatieve artsen ondersteunen.

Concrete resultaten:
Demedicalisering
De BOA en het Breed Platform Verzekerden en Werk hebben in het najaar van 2003 met subsidie van het Ministerie van SZW discussieronden georganiseerd over `demedicalisering bij arbodienstverlening'. Het project heeft geresulteerd in een intentieverklaring. Als vervolg op dit project zullen beide partijen in het tweede en derde kwartaal goede voorbeelden gaan verzamelen met betrekking tot demedicalisering. Deze goede voorbeelden worden onder andere geplaatst op


6

de verzuimsite arbo.nl van het Arboplatform Nederland. Deze verzuimsite is op dit moment met subsidie van het Ministerie van SZW in ontwikkeling.

Themabijeenkomst KNMG
De Ministeries van VWS en SZW zijn met de artsenfederatie KNMG in gesprek om de afspraken zoals gemaakt op de invitational conference rondom de samenwerking en afstemming tussen de verschillende artsengroepen vorm te geven. Hiertoe zal in juni 2004 een conferentie worden georganiseerd, waarin afspraken gemaakt worden tussen de verschillende artsengroepen op het gebied van arbeid en gezondheid.

Multidisciplinaire richtlijnen voor artsengroepen door CBO
Het CBO Kwaliteitsbureau voor de Gezondheidszorg besteedt vanaf 1 januari 2004 standaard aandacht aan de factor arbeid in nieuw te ontwikkelen multidisciplinaire richtlijnen voor de verschillende artsengroepen. Hiervoor is in 2003 in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) een leidraad ontwikkeld, die vanaf januari 2004 wordt toegepast. Vorig jaar is het CBO gestart om voor drie multidisciplinaire richtlijnen modules te maken met betrekking tot de factor arbeid. Het betreft richtlijnen op het gebied van Chronisch obstructief longlijden (COPD), Carpale Tunnel Syndroom en Depressie. Het is de bedoeling om in de loop van 2004 te starten met de implementatie van deze richtlijnen.

Richtlijnontwikkeling en ­implementatie NVAB
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft van de Ministeries van VWS en SZW voor de periode 2004- 2006 een gezamenlijke subsidie ontvangen van 400.000,= op jaarbasis. Deze subsidie is specifiek bedoeld voor de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen, waarmee de professionele standaard van bedrijfsartsen wordt geborgd. Voor deze richtlijnontwikkeling en ­implementatie dient de NVAB nauw samen te werken met het CBO Kwaliteitsbureau Gezondheidszorg.

4. De rol van inkomens- en zorgverzekeraars bij gerichte preventie en op werkhervatting gerichte aanpak

Samenvatting afspraken:
Verzekeraars ondersteunen werkgevers en werknemers bij hun regierol op het gebied van preventie, ziekteverzuim en reïntegratie.

Concrete resultaten:
Inventarisatie knelpunten integratie zorg- en inkomensverzekeringen
Op 22 april 2004 hebben Zorgverzekeraars Nederland en het Verbond van Verzekeraars aan de bewindslieden van SZW en VWS een brief gestuurd met als bijlage een inventarisatie van knelpunten integratie zorg- en inkomensverzekeringen. Deze brief wordt door minister De Geus betrokken worden bij het overleg dat hij later in het voorjaar zal hebben met zorg- en inkomensverzekeraars over de synergie die zij zelf aan kunnen brengen tussen zorg, sociale zekerheid en arbeid.


7

Initiatiefruimte ziekenfondsverzekering
Het CVZ zal in 2004 bij ziekenfondsen onder de aandacht brengen dat hun zogenaamde initiatiefruimte gebruikt kan worden voor het inkopen van arbeidsgerelateerde zorg. In de maanden mei/juni/juli houdt het CVZ een voorlichtingsronde langs de 23 ziekenfondsen. In deze ronde wordt de initiatiefruimte nader toegelicht. Het inkopen van arbeidsgerelateerde zorg uit de initiatiefruimte zal in deze voorlichtingsronde expliciet onder de aandacht worden gebracht. Het CVZ maakt hierbij onder andere gebruik van goede voorbeelden van ziekenfondsen die hun initiatiefruimte al op deze wijze benutten.