De Unie


Laatste nieuws
Keuzevrijheid VUT/prepensioen is fopspeen

Het bod van het kabinet Bakenende II aan de vakbeweging laat een ontstellend gebrek aan maatschappelijk invoelvermogen zien. Als werknemers gedwongen worden tot langer blijven werken is de kans groot dat het beroep op de sociale zekerheid, zoals de WAO verder zal toenemen. Het compromis van het kabinet en de werkgevers over keuze-vrijheid betreffende VUT en prepensioen is een fopspeen voor werknemers. Waarom hebben de betrokken partijen niet meer tijd genomen voor de invulling van een samenhangend pakket van maatregelen dat ook op de langere termijn houdbaar is?, vraagt Unie voorzitter Jacques Teuwen zich af.

Het eindbod van het kabinet betekent concreet een halvering van de fiscale ruimte voor Vut en prepensioen t.o.v. de huidige situatie. In plaats van 60 jaar kiest het kabinet voor 62,5 jaar als spilleeftijd voor uittreding. Het aanbod van 62,5 jaar betekent tevens een achteruitgang van 85% naar 70% bruto uitkering. Als derde knelpunt noemt De Unie de wijze van financiering. Het kabinet heeft gekozen voor een stelsel dat het fundament van solidariteit tussen werknemers afbreekt. Onder het mom van keuzevrijheid voor werknemers wordt de financiering van de uittredingsregelingen zo verandert dat eerder uittreden praktisch onhaalbaar zal blijken te zijn.

De Unie vraagt zich bovendien af of het pakket van maatregelen praktisch wel uitvoerbaar is. De complexiteit maakt het moeilijk voor werknemers om zelf keuzes te maken. Dit gezien de relaties tussen fiscale wetgeving, sociale zekerheids-regelgeving, pensioensystemen, levensloopregeling en het keuzegedrag van mensen met betrekking tot werk, inkomen en vrije tijd.

Met de huidige werkloosheid is het zelfs voor jongeren moeilijk om een baan te vinden. Waarom ouderen dan langer laten doorwerken? Het kabinet had er verstandig aangedaan een ruimere tijd te nemen voor overgangsmaatregelen. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat door de emancipatie van vrouwen de arbeidsparticipatie onder ouderen in de toekomst flink zal toenemen. Het vraagstuk van een lage arbeidsparticipatie onder ouderen zal zich daarom grotendeels vanzelf oplossen.

Uit de contacten met de Unie leden is keer op keer gebleken dat werknemers best bereid zijn offers te brengen als die offers dan ook een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de toekomst van ons land.

De Unie zal in de vergadering met de andere bij de vakcentrale MHP aangesloten bonden haar standpunt bepalen.

* Haagse Bluf, nuchter bekeken

woensdag, 19 mei 2004