Gemeente Groningen

dinsdag 18 mei:
SOZAWE start onderzoek Wie woont waar?
De dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) start deze week met een onderzoek naar de woonsituatie van haar bijstandsklanten. Met de actie Wie woont waar? controleert SOZAWE samen met andere gemeentelijke diensten of de klant daadwerkelijk op het opgegeven adres woont. Dit om te bekijken of de bijstandsklant recht heeft op een uitkering en of de hoogte van de uitkering klopt. SOZAWE vergelijkt haar woongegevens met gegevens uit het bevolkingsregister en het wooneenhedenoverzicht van de Dienst Informatie en Administratie (DIA). Woont iemand niet op het opgegeven adres dan volgt een sanctie. Klanten zijn van tevoren van de actie op de hoogte gesteld.
Gevolgen Wie woont waar?
Uit de vergelijking van gegevens van SOZAWE met het bevolkingsregister en het wooneenhedenoverzicht van de gemeente kan bijvoorbeeld blijken dat op 1 adres meer mensen staan ingeschreven dan er kamers zijn. Vervolgens onderzoeken consulenten of dit klopt. Bij onduidelijkheid nodigt SOZAWE de klant uit voor een gesprek of vindt een huisbezoek plaats. Wanneer blijkt dat iemand niet op het opgegeven adres woont dan volgt een sanctie. De sanctie kan een waarschuwing zijn maar kan ook het stopzetten van de uitkering betekenen. Als iemand bijvoorbeeld na een verhuizing is vergeten het nieuwe adres door te geven en dit heeft geen gevolgen voor de hoogte van de uitkering, dan volstaat meestal een waarschuwing. Als iemand bewust een fout adres heeft opgegeven óf zegt alleen te wonen terwijl hij/zij samenwoont óf bijvoorbeeld weigert aan een onderzoek mee te werken, dan kan dit het stopzetten van de uitkering tot gevolg hebben.
Heronderzoeken afgeschaft
SOZAWE is van heronderzoeken naar de uitkeringssituatie van alle klanten overgestapt op themacontroles voor bepaalde groepen klanten. Op deze manier valt de dienst niet al haar klanten lastig met vaak overbodig papierwerk. Gebleken is namelijk dat de meeste klanten wijzigingen in hun situatie keurig doorgeven via de zogenaamde maandverklaringen. Met de themacontroles verwacht de dienst fraude beter te kunnen voorkomen en op te sporen. De actie Wie woont waar? is de tweede themacontrole. De eerste was de actie Cabriolet waarbij gekeken werd naar het autobezit van klanten van SOZAWE. Nieuw handhavingsbeleid
'Wie woont waar? is onderdeel van het nieuwe handhavingsbeleid van SOZAWE. Het nieuwe handhavingsbeleid is gebaseerd op de Wet werk en bijstand en op de gemeentelijke visie op het voorkomen en opsporen van fraude. Ook bij het handhavingsbeleid staat de eigen verantwoordelijkheid van de bijstandsklant voorop. De klant is zelf verantwoordelijk voor het op de juiste manier naleven van regels, het goed informeren van de dienst en het op tijd doorgeven van veranderingen. De dienst SOZAWE is verantwoordelijk voor het goed op de hoogte stellen van de klant over de rechten en plichten. Daarnaast wil de dienst klantvriendelijker opereren door afschaffing van de heronderzoeken of door bepaalde groepen klanten te ontheffen van de plicht een maandverklaring in te leveren (bijvoorbeeld AOWers). Belangrijk doel van het nieuwe handhavingsbeleid is nadrukkelijk het voorkomen van fraude.