Dienstenbond CNV

CAO-overleg GD
19-05-2004

Na de ledenvergaderingen ter voorbereiding op de CAO-onderhandelingen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, is het tijd om u te informeren. Het is immers alweer een tijdje stil, terwijl we stevige onderhandelingen achter de rug hebben. Wat is het geval?

De directie van de GD heeft een heel aantal voorstellen opgevoerd om de CAO te wijzigen. De belangrijkste onderwerpen zijn de resultaatafhankelijke beloning en de afschaffing cq. ombouw van de bestaande wachtgeldregelingen.

Resultaatafhankelijke beloning
Op dit punt hebben we inmiddels overeenstemming bereikt, in die zin dat in 2004 een eenmalige resultaatafhankelijke beloning wordt uitgekeerd van 1-3% van het jaarsalaris. Deze beloning is afhankelijk van het te behalen bedrijfsresultaat over 2004. Hoe beter het resultaat, hoe hoger het percentage.

Natuurlijk hebben we liever een structurele loonsverhoging, maar als gevolg van het zgn. Najaarsakkoord mogen in 2004 geen structurele loonsverhogingen worden afgesproken.

Wachtgeldregeling
De GD kent 2 regelingen en de directie wil beide regelingen ombouwen tot iets nieuws. De argumenten hiervoor zijn al eerder aan de orde gekomen. De CNV Dienstenbond is bereid mee te denken, onder de uitdrukkelijke voorwaarden dat:

1. de nieuwe regeling voor alle medewerkers geldt en
2. qua niveau vergelijkbaar is met de bestaande regelingen en
3. past binnen de huidige arbeidsvoorwaardenontwikkeling.

Het lijkt erop dat er uiteindelijk een Sociaal Plan komt voor reorganisaties/organisatie-aanpassingen onder de 20 medewerkers. Bij reorganisaties waarbij meer dan 20 medewerkers betrokken zijn, wordt altijd een apart Sociaal Plan afgesloten door vakbonden en de werkgever.

Hoofdlijn van het nu voorgestelde Sociaal Plan is dat er sprake is van 2 trajecten: afkoop of bemiddeling.

Afkoop
Iemand van wie de functie vervalt (en er geen passende functie beschikbaar is) kan ervoor kiezen om direct te vertrekken op basis van vrijwilligheid. Hij krijgt dan een vergoeding mee (over de hoogte moeten we nog onderhandelen), maar loopt een groot risico omdat hij dan waarschijnlijk geen WW-uitkering krijgt.

Bemiddeling
Het andere traject vinden we belangrijker en dat houdt in dat een medewerker bemiddeld wordt door een hierop gericht outplacementbureau (bv. Randstad Mobiliteitsdiensten). Blijkt dat bemiddeling succes heeft, dan ontvangt een medewerker een premie (hierover is nog geen overeenstemming bereikt).

Blijkt uiteindelijk dat het bemiddelen niet tot het gewenste resultaat (een passende functie) heeft geleid, dan volgt ontslag. De grote vraag is dan: wat ontvangt iemand?

Op dit punt bestaat geen overeenstemming.

We weten dat deze problematiek zeer gevoelig ligt bij u en we proberen er alles aan te doen om het maximaal haalbare af te spreken.

Voor de zomer komen we nog een keer bij elkaar. Ik verwacht niet dat we er dan uitkomen.

Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van het vervolg van de onderhandelingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan per telefoon (055)5772640 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl