Dienstenbond CNV

Verslag gesprek CNV Dienstenbond en Aldi-directie d.d. 17 mei 19-05-2004

Op 17 mei is er opnieuw overleg gevoerd tussen CNV Dienstenbond en de Aldi-directie. Er zijn veel onderwerpen besproken. Hieronder vindt u de onderwerpen terug in verslagvorm.

Filiaalleiderscontracten
De nieuwe contracten zijn in concept gereed. Bonden hebben daar naar gekeken, als ook onze juristen. Wij hebben ons geconcentreerd op de passages beloning en arbeidstijd. Wij kunnen vaststellen dat Aldi de tekst uit het principe-akkoord naadloos heeft overgenomen in de nieuwe contracten. De laatste puntjes moeten op de i gezet worden, waarna ook de filiaalleiders de nieuwe contracten ontvangen. Dit zal vrij spoedig kunnen.

Aldi zal nog nadrukkelijk gaan kijken naar de effecten ten aanzien van de ziektekosten en komt hierop terug bij het volgende gesprek.

De nieuwe werkwijze
Wij hebben van diverse leden informatie ontvangen over de invulling van de nieuwe werkwijze voor filiaalleiders. Het uitgangspunt is simpel; iedere filiaalleider werkt 37 uur in vijf dagen. Wel dient iedere filiaalleider zich in en uit te schrijven, zoals de districtsleider en verkoopleider dat ook doen. Vroeger was dat ook voor de filiaalleider van toepassing, nu dus ook weer. Het aankruissysteem geldt dus voor vijf dagen, zonder verdere bijbedoelingen.

Niettemin blijft Aldi gewoon zichzelf en vele controlesystemen horen daarbij.

Het handboek zal worden aangepast aan de nieuwe werkwijzen.

De totale organisatie moet anders gaan denken, dat geldt voor de directies, deverkoopleiders, de districtsleiders, maar ook voor de filiaalleiders. Van de filiaalleider wordt verwacht dat deze meer leiding gaat geven en meer gaat delegeren naar assistenten.

Loopt de filiaalleider vast met de districtsleider, dan is de weg vrij om naar de verkoopleider te gaan.

Ten aanzien van de filiaalcontracten is en blijft de CAO bepalend, in combinatie met het principe-akkoord.

Bijeenkomst ondernemingsraden en vakbonden, d.d. 25 mei 2004 Van directiezijde is geen bezwaar hiertegen, mits dit in het vervolg even aangegeven wordt. Ondernemingsraadsleden zal niets in de weg gelegd worden om per ondernemingsraad een delegatie aanwezig te laten zijn.

Oprichting Landelijke Bedrijfsledengroep (BLG) CNV Dienstenbond CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat een vertegenwoordiging per Aldi-BV, georganiseerd in een Landelijke Bedrijfsledengroep, opgestart zal worden. Deze groep van actieve vakbondsleden zal periodiek bijeenkomen. Doel is de stand van zaken per BV te bespreken ten aanzien van knelpunten in de arbeidsverhoudingen. Dit overleg is belangrijk om ook in de toekomst vinger aan de pols te houden en snel in te kunnen spelen op ontwikkelingen binnen Aldi. De CAO staat een dergelijke bedrijfsledengroep toe. Mocht u actief mee willen denken, dan kunt u dat per email aangeven. Een aantal leden heeft zich al opgegeven. De samenstelling zal een evenredige verhouding moeten zijn per BV.

Het oprichten van een bedrijfsledengroep past in het normaliseren van de verhoudingen.

Minurenproblematiek
Aldi erkent het bestaan van dit probleem. Redenen zijn onder andere het extra verlaagde ziekteverzuim, waardoor er een te grote bezetting ontstond. Dit onderwerp zal intern besproken worden. CNV heeft helder aangegeven dat het niet past om grote saldi minuren op te sparen. Alleen incidenteel zou dat kunnen. Aldi onderneemt intern actie. U als werknemer dient niet nog meer minuren te accepteren. Contract is contract.

Planning vakantiedagen
Vanuit Aldi Roosendaal kregen wij klachten over het moeten inplannen van alle vakantiedagen voor het gehele jaar. Aldi hecht wel aan zoveel mogelijk inplanning van vakantieweken, maar het slaat te ver door om ook alle snipperdagen een jaar vooraf te moeten inplannen. Dit is dan ook niet de bedoeling. U als werknemer blijft de ruimte houden om in overleg met de werkgever snipperdagen op te nemen, zonder jaarplanning vooraf.

Communicatie
CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat er beter en breder gecommuniceerd moet worden binnen Aldi. Niet alleen naar directies en districtsleiders, maar ook naar de filiaalleiders. Dit voorkomt allerlei ruis tussen de diverse niveaus. Aldi komt hierop terug.

Op 28 juni aanstaande volgt een nieuw overleg. Mochten er nieuwe klachten ontstaan of heeft u vragen in het algemeen, dan vernemen wij dat graag.

U kunt ons bereiken via Richard Leloux (023)5670615 of r.leloux@cnvdibo.nl
of Aletta Bulsink (055)5772640 of a.bulsink@cnvdibo.nl