Waterleidingmaatschappij Drenthe

18-05-2004

Persbericht

Ongekende digitale capaciteiten Drie bedrijven samen op eigen glasvezelnetwerk

www.wln.nl Sinds december hebben Waterlaboratorium Noord (WLN), Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en Waterbedrijf Groningen gezamenlijk één automatiserings- afdeling. Deze werkt vanuit één locatie; het hoofdkantoor van WMD in Assen. Om nog meer rendement te halen uit de gezamenlijke automatiseringsactiviteiten wordt overgestapt op een eigen supersnelle glasvezelverbinding. De contracten hiertoe met Northern Lightrail en Communicaty Network Groningen worden woensdagmiddag 19 mei getekend.

Door deze overstap komen alle partijen op een en hetzelfde netwerk en kunnen alle systemen op een en dezelfde wijze worden beheerd. De systemen van de andere locaties www.wmd.nl (Glimmen en Groningen) kunnen voortaan sneller worden benaderd voor onderhoud en bij problemen. Naast deze tijdswinst, is er ook een aanzienlijke kostenbesparing. De glasvezelverbinding is behoorlijk goedkoper dan de huidige combinatie aan verbindingen. Mogelijk kan er in de toekomst tevens worden bespaard op de aanschaf van licenties. Ook wordt de beveiliging extra vergroot met de `eigen' verbinding. Door de glasvezelverbinding worden álle `verbindingen van buiten' gecentreerd en komen via één zeer goed bewaakte ingang naar binnen.

Er ligt een hoofdverbinding van Groningen naar Amsterdam waarop wordt aangesloten. www.waterbedrijf Deze hoofdglasvezelkabel start in Groningen bij Groningen-Internet Exchange (GN-IX, groningen.nl spreek je uit als `dzjienix'). De locaties te Assen en Glimmen worden via deze kabel verbonden met GN-IX. Voor deze rechtstreekse verbinding met GN-IX sluitWMD een contract met Northern Lightrail. Waterbedrijf Groningen sluit een contract af met Community Netwerk Groningen. Via het Community Network Groningen (een digitale snelweg rondom de stad Groningen) krijgt Waterbedrijf Groningen ook een eigen verbinding met GN-IX. Op de GN-IX worden de lijnen vervolgens met elkaar gekoppeld. De (huidige) 2mb verbinding tussen Assen en Groningen wordt door de overstap nu een 1 Gb (Gigabit) verbinding; vijfhonderd keer sneller dan de huidige verbinding en zelfs tien keer sneller dan de interne netwerken in de gebouwen van Waterbedrijf Groningen en WMD. Van de daadwerkelijke overstap op glasvezel zullen medewerkers niet zoveel merken. Hooguit dat ze ervaren dat verbindingen sneller verlopen. Vooralsnog gaan enkel de hoofdkantoren van WMD en het Waterbedrijf over op de glasvezel, net als het laboratorium en pompstation De Punt. In de toekomst zullen wellicht de districtskantoren ook overgaan op een rechtstreekse glasvezelverbinding.