Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Wageningen - boetes voor ongehoorzame Wageningers
Publicatiedatum: 19-05-2004

Het weigeren om te vertrekken na een door de politie gegeven bevel, beledigen van agenten. Het leverde twee Wageningers van 18 en 21 jaar een aanhouding op en, uiteindelijk, boetes die door justitie werden opgelegd. De 18-jarige verdachte kreeg van justitie een boete van 480 euro; de 21-jarige moet 550 euro betalen.

Beide verdachten werden in februari van dit jaar door de politie aangehouden op de Bergstraat en het 5-Mei plein in hun woonplaats. De 18-jarige omdat hij weigerde te vertrekken bij een opstootje. Agenten wilden de orde op straat herstellen en sommeerden de groep te vertrekken. De 18-jarige had daar kennelijk maling aan en bleef op straat schreeuwen. Met zachte drang werd hij door de agenten weggeduwd, maar hij bleef terugkomen. Een aanhouding volgde en uiteindelijk van justitie de boete.

De 21-jarige werd naast het beledigen van agenten verdacht van het bezit van XTC, dat na zijn aanhouding aan het licht kwam. De verdachte stond in de nachtelijke uren voor een uitgaansgelegenheid en maakte zonder aanleiding passerende agenten uit voor `Teringlijers'. De man werd aangehouden en bleek enkele XTC-tabletten en een zakje weed op zak te hebben. Bij zijn aanhouding verzette hij zich. De Wageninger verklaarde zich later niets van het voorval te kunnen herinneren als gevolg van drankgebruik.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - Edese (16) verdacht van mishandelen medescholiere
Publicatiedatum: 19-05-2004

Ede - Edese (16) verdacht van mishandelen medescholiere Een 16-jarige meisje uit Ede, dat ervan verdacht een 14-jarige medescholiere te hebben mishandeld hangt mogelijk een werkstraf boven het hoofd. Het slachtoffer deed halverwege februari van dit jaar bij de politie aangifte nadat ze gewond was geraakt als gevolg van de mishandeling.

Bij een onderlinge ruzie zou de 16-jarige het slachtoffer hebben uitgescholden en vervolgens enkele rake klappen hebben gegeven. Ook zou ze het slachtoffer, terwijl ze op de grond lag, in het gezicht hebben getrapt. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen en deed later aangifte bij de politie.

Aanstoten
Volgens de verdachte zou het slachtoffer haar hebben aangestoten in het fietsenhok zonder `sorry', te zeggen. Een woordenwisseling, vergezeld van scheldwoorden zou vervolgens zijn uitgemond in een handgemeen. Het slachtoffer had daar echter een andere lezing over: de verdachte zou eerder door een gemeenschappelijke vriendin verraden zijn naar aanleiding van een diefstal. Mogelijk doordat zij zelf omging met de `verraadster' zou ze daarom hebben moeten boeten.

Politieonderzoek aan de hand van ondermeer getuigen verklaringen leidde naar de 16-jarige verdachte, die daarover later aan de tand gevoeld werd. Zij bekende de mishandelingen. Het onderzoek werd eind maart afgesloten en onlangs naar justitie gestuurd. Die beslist uiteindelijk over het verdere lot van de verdachte. Een werkstraf zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - mishandeling fietser: 450 euro boete
Publicatiedatum: 19-05-2004

Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit Rotterdam heeft van justitie een boete gekregen van 450 euro voor het mishandelen van een fietser, begin maart van dit jaar op de Herenstraat in Wageningen. De Rotterdammer zou die dag aan het lossen zijn geweest op de Herenstraat. Een 43-jarige Wageninger wilde met de fiets passeren maar er bleek te weinig ruimte te zijn. De fietser botste tegen de Rotterdammer, waarop een woordenwisseling volgde. Daarbij zou de chauffeur de Wageninger hebben geslagen. Het slachtoffer kwam daarbij te vallen en liep schade op aan zijn fiets. Na het voorval meldde de Wageninger zich bij de politie, die de verdachte Rotterdammer kort daarop aanhield. De man bekende de mishandeling en kreeg een dagvaarding mee. Justitie besloot tot het opleggen van een boete. Tevens moet de Rotterdammer de schade vergoeden aan de fiets van het slachtoffer.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - brommobiel van snelweg gehaald

Publicatiedatum: 19-05-2004

De politie heeft dinsdagmiddag op de A-30 ter hoogte van Barneveld een brommobiel van de weg gehaald. Rond kwart over drie waarschuwden verschillende passanten de politie nadat ze gezien hadden dat er een brommobiel over de autosnelweg A-30 in de richting van de A-1 reed. Agenten troffen kort na de melding een 83-jarige man uit Bilthoven rijdend aan. Brommobielen mogen niet over de snelweg rijden vanwege de geringe snelheid (maximaal 45 km/u) die ze kunnen bereiken. De Bilthovenaar werd door de agenten van de snelweg af begeleid. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij al op de snelweg reed voordat hij het zelf in de gaten kreeg.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - alcomobilist krijgt cursus opgelegd

Publicatiedatum: 19-05-2004

Een 40-jarige automobilist uit Otterlo, die vorige maand op de Klinkenbergerweg in Ede door de politie werd onderschept terwijl hij onder invloed van alcohol was, krijgt een verplichte cursus aan zijn broek. Surveillerende agenten zagen de Otterloër begin maart over de Klinkenbergerweg rijden en onderwierpen hem aan een controle. Daarbij roken de agenten alcohol en namen de Otterloër mee naar het politiebureau. Daar weigerde de alcomobilist alle medewerking bij de ademanalyse. De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. Los daarvan werd een onderzoek aangevraagd naar de rijvaardigheid van de man bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat heeft er nu toe geleid dat de Otterloër, deels op eigen kosten, verplicht de Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) moet volgen, een cursus die automobilisten bewuster moet maken van de gevolgen van alcohol in het verkeer. De bijdrage in de kosten van de cursus bedraagt ruim 500 euro.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - tientallen bonnen bij bromfietscontroles

Publicatiedatum: 19-05-2004

De politie in Ede heeft dinsdag bij twee bromfietscontroles 69 bekeuringen uitgeschreven. Het merendeel van de overtredingen was voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Op drie bromfietsen werd beslag gelegd in verband met technisch onderzoek en het ontbreken van goedkeuringsnummers. De overige overtredingen, waarvoor bekeurd werd was het rijden zonder helm, ondeugdelijke remmen, rijden zonder bromfietscertificaat en zonder verzekering. Er werd tussen 07.30 en 10.00 uur gecontroleerd op de Bovenbuurtweg en Vincent van Goghstraat. Met regelmatige controles op bromfietsverkeer hoopt de politie overlast in te dammen en de verkeersveiligheid te bevorderen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606