HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND

Kandidaten gezocht voor waterschapsbestuur Rijnland

Het hoogheemraadschap van Rijnland en de waterschappen De Oude Rijnstromen, Groot-Haarlemmermeer en Wilck en Wiericke fuseren op 1 januari 2005 tot één nieuw hoogheemraadschap van Rijnland. Van 25 september tot en met 6 oktober 2004 zijn er verkiezingen via internet en post voor het algemeen bestuur van het nieuwe hoogheemraadschap van Rijnland. Voor die verkiezingen is het hoogheemraadschap nu op zoek naar mensen die zich op persoonlijke titel kandidaat willen stellen. Voor belangstellenden zijn er informatiebijeenkomsten en -pakketten.

Kandidaatstelling
Het bestuur van het hoogheemraadschap is niet samengesteld uit politieke partijen, maar kandidaten stellen zich op persoonlijke titel verkiesbaar. Men stelt zich kandidaat om een bepaalde categorie die belang heeft bij het werk van het hoogheemraadschap te vertegenwoordigen. Er zijn vier categorieën:

- ingezetenen (inwoners);

- eigenaren gebouwd (eigenaren van huizen en/of andere gebouwen);
- eigenaren ongebouwd (eigenaren van grond en/of water);
- bedrijven.
Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich kandidaat stellen. Men hoeft niet in Rijnlands gebied te wonen en ook niet te behoren tot de categorie waarvoor men zich verkiesbaar stelt. Wel moet men tien handtekeningen verzamelen van mensen die tot de betreffende categorie behoren ter ondersteuning van de kandidaatstelling. De periode van kandidaatstelling is 18 tot en met 22 juni.

Informatieavonden
Iedereen die meer wil weten over de verkiezingen en kandidaatstelling is van harte welkom om een van de informatieavonden bij te wonen. Tijdens de avonden stelt het hoogheemraadschap van Rijnland zich voor, vertelt wat het inhoudt om een waterschapsbestuurder te zijn, hoe de kandidaatstelling in zijn werk gaat en hoe de verkiezingscampagne en de verkiezingen zelf zullen verlopen. De bijeenkomsten vinden vanaf 19.00 uur plaats op:

- donderdag 27 mei bij waterschap Wilck en Wiericke, Herman Heijermanslaan 4 in Waddinxveen;

- dinsdag 1 juni bij waterschap Groot-Haarlemmermeer, Marktplein 47 in Hoofddorp;

- maandag 7 juni bij het hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg
1 in Leiden.

Informatiepakket
Voor mensen die zich kandidaat willen stellen, zijn informatiepakketten beschikbaar met uitgebreide informatie over het hoogheemraadschap, de verkiezingen, de kandidaatstelling en de formulieren die men moet inleveren voor de kandidaatstelling. Deze informatiepakketten zijn aan te vragen via verkiezingen@rijnland.net of 0800-1321 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar). Het pakket is ook te downloaden op de speciale verkiezingswebsite www.rijnlandkiest.nl.

Achtergrond bij de waterschapsverkiezingen
Het hoogheemraadschap van Rijnland is een overheidsorganisatie en zorgt voor het waterbeheer in het gebied dat zich uitstrekt van Wassenaar tot Amsterdam en van IJmuiden tot Gouda. Het hoogheemraadschap lijkt qua bestuur op een gemeente: het algemeen bestuur, bestaande uit 36 personen, is te vergelijken met de gemeenteraad; het dagelijks bestuur, bestaande uit vijf hoogheemraden en de dijkgraaf met de wethouders en de burgemeester. Net als gemeenten houden waterschappen elke vier jaar verkiezingen. Iedereen die binnen de grenzen van het gebied van Rijnland woont en/of land en/of gebouw(en) bezit, mag in oktober 2004 stemmen. Rijnland heeft in totaal 1,3 miljoen stemgerechtigden. Zij kunnen hun stem uitbrengen per post of via internet. Dit laatste is een primeur in Nederland. Wereldwijd zijn ook nog nooit eerder op deze grote schaal verkiezingen via internet gehouden.

19 mei 04 10:46