Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 mei 2004

Besturen akkoord met fusie GGDs en aanpassing Hulpverleningsregio Zuidoost-Brabant

In de regio Zuidoost-Brabant komt er per 1 januari 2005 één bestuur dat verantwoordelijk is voor zowel de openbare veiligheid als voor de gezondheid van alle burgers. In deze Hulpverleningsregio worden de GGD s Eindhoven en Zuidoost-Brabant samengevoegd met de Centrale Post Ambulancevervoer en het bureau Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen. Daarnaast is het voornemen om ook de regionale en gemeentelijke Brandweer over te brengen van de gemeente Eindhoven naar de Hulpverleningsregio. Hiertoe hebben de besturen van deze organisaties beslist. Met deze beslissing wordt ook de fusie van de beide GGDs mogelijk.

In de regio Zuidoost-Brabant bestaat de gunstige situatie dat de geografische werkgebieden van brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening hetzelfde zijn. Voor de GGDs is dit nog niet het geval. Wel wordt nu al intensief samengewerkt, onder meer binnen de ambulancezorg. Vooral met het oog op spoedeisende situaties willen de besturen van deze organisaties de dienstverlening rond de openbare veiligheid en gezondheid goed en efficiënt op elkaar afstemmen en organiseren. Om dit te realiseren hebben zij in juli 2003 al in een intentieverklaring vastgelegd om de bestaande hulpverleningsstructuur te verbeteren en slagvaardiger te organiseren. Ook op landelijk niveau speelt op dit moment deze discussie over de organisatie van de zogenaamde veiligheidsregios. De plannen in deze regio sluiten hierop aan.

Betere dienstverlening
De bestaande Hulpverleningsregio Zuidoost-Brabant is verantwoordelijk voor de organisatie en aansturing van de hulpverlening in spoedeisende situaties en bij rampen. In de Hulpverleningsregio zitten op dit moment de Regionale Brandweer, de Centrale Post Ambulancevervoer en het bureau Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Nu worden dus ook de gefuseerde GGD en de dienst Brandweer en Crisisbeheersing van de gemeente Eindhoven in deze Hulpverleningsregio ondergebracht.
Met deze reorganisatie komt er een betere en efficiëntere dienstverlening op het hele brede terrein van de openbare veiligheid en gezondheid. De aansturing en organisatie van de hulpverlening bij rampen zullen nu gebeuren vanuit één organisatie; de Hulpverleningsregio Zuidoost-Brabant. Dit vindt plaats in samenhang met de bevoegdheden van het Regionaal College voor de Regiopolitie Brabant Zuidoost. Door het samenvoegen van de GGD Eindhoven en de GGD Zuidoost-Brabant wordt bovendien de openbare gezondheidszorg en spoedeisende medische hulpverlening versterkt en kan een betere en efficiëntere dienstverlening naar de burgers plaatsvinden. Ook krijgt de nieuwe GGD zo de mogelijkheid om een aantal diensten als infectieziektebestrijding, medische milieukunde en forensische diensten minder kwetsbaar uit te voeren.

Januari 2005
De ondernemingsraden van de betrokken organisaties hebben inmiddels ingestemd met de voorgestelde aanpak. Het is de bedoeling dat het bestuur van de Hulpverleningsregio in de nieuwe samenstelling per 1 januari 2005 kan starten. De fusie van de twee GGDs moet vanaf 1 juli 2005 van start gaan. In deze nieuwe GGD worden naast de diensten voor openbare gezondheidszorg ook de ambulancezorg, de Centrale Post Ambulancevervoer en het bureau Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen ondergebracht. Alle medewerkers gaan dan over naar de Hulpverleningsregio. Twee jaar daarna zal de nieuwe Hulpverleningsregio Zuidoost-Brabant er staan. Uiteraard blijft intussen de diensverlening aan de burgers doorgaan.

Besluitvorming
De plannen voor de nieuwe hulpverleningsstructuur en de fusie van de GGDs zijn vastgelegd in een zogenaamd Startdocument/Masterplan. Dit documentplan is voorgelegd aan de colleges van Ben W van alle gemeenten. Zij kunnen hierop reageren. De definitieve besluitvorming door de gemeenteraden kan dan in november/december 2004 plaatsvinden.

© 2004 Gemeente Eindhoven