Provincie Noord-Holland

Shortlist projecten NH-Noord vastgesteld

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben 12 projecten geselecteerd die in het toekomstige Uitvoeringsprogramma van het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord (het nieuwe streekplan) worden uitgevoerd. GS investeren daarmee in de leefbaarheid van Noord-Holland Noord: van woninbouw, water, winkels, Westfrisiaweg tot windenergiepark.
Op 20 april hebben GS een uitgebreidere voorlopige selectie (de zogenaamde Longlist) vastgesteld. Op deze lijst stonden 28 projecten die vanuit het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Uit deze Longlist is nu opnieuw een selectie gemaakt. Deze selectie heeft geleid tot de volgende Shortlist. (zie bijlage voor een uitgebreide beschrijving van elke project).
Shortlist
Infrastructuur: Uiterlijk in 2005 een antwoord geven op de vraag of er een opwaardering komt van de
Westfrisiaweg.

Economie: Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord Wonen/Economie: Stimulering Woningbouw Noord-Holland Noord: bouwen met kwantiteit, kwaliteit en samenwerking + Halter in Balans Stedelijke vernieuwing: ISV Den Helder + Kop en Munt

Landbouw/Natuur/Water/

Toerisme&Recreatie/

Cultuurhistorie: De Noordboog

Landschapsplan West-Friesland
Inrichting BES/CAL-gebied

Zorg en Welzijn/Wonen: Hart vanWinkels

Stimuleringsprogramma Wonen Welzijn Zorg

Water/Wonen/Economie/

Toerisme&Receatie: Wieringerrandmeer

Uitwerking Kustvisie

Duurzaamheid/Economie: Windenergiepark Wieringermeerdijk

Net als bij de Longlist hebben GS, voor de Shortlist te komen, criteria gehanteerd die door Provinciale Staten zijn vastgesteld. Ook hebben GS daarbij nadrukkelijk gekeken naar het draagvlak in de regio voor de projecten. De Shortlist is dus een lijst met projecten die zowel op de selectiecriteria hoog scoort, als op groot draagvlak in de regio kan rekenen.
Bij deze projecten is een onderscheid gemaakt tussen projecten die nog opgestart moeten worden, al lopende projecten (Wieringerrandmeer, Kustvisie en Halter in Balans) en projecten die meer als instrument gezien kunnen worden (Beeldkwaliteitsplan en Stimuleringsprogramma Wonen, Welzijn en Zorg). Bij deze laatste is ook weer onderscheid gemaakt in op te starten en al lopende instrumenten.
Voor de nog op te starten projecten uit de Shortlist worden plannen van aanpak opgesteld.
De selectiecriteria en de longlist van projecten zijn te vinden op http://www.noord-holland.nl/ontwikkelingsbeeldnhn Meer informatie via Joost Damen, tel. (023) 514 4604, email damenj@noord-holland.nl

Projecten

Marieke Ottevanger 19 mei 2004