Gemeente Bergen op Zoom


Tweedaags LC-congres in Brabantse Buitensteden

Dit jaar is de organisatie in handen van twee gastgemeenten: de Brabantse Buitensteden. Het LC-congres, dat voor de eerste keer plaatsvindt in West-Brabant, wordt gehouden in verschillende sportieve en karakteristieke locaties van beide gemeenten. Het congresthema is Opvoeding door Sport! Een boeiend onderwerp dat door de Europese Commissie in 2004 is uitgekozen als thema voor het Europese Jaar. Dit thema biedt de organisatie veel ruimte. Voorop staat natuurlijk de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en sportorganisaties.

Aandacht voor lokale sport- en recreatiesector
De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom zien de organisatie van dit congres als een prima kans om de verscheidenheid van de lokale sport- en recreatiesector extra aandacht te geven. Het sportcongres is binnen vakkringen enorm bekend en kent jaarlijks zo'n driehonderd deelnemers uit de lokale politiek, de afdelingen beleid van aangesloten gemeenten en bedrijven of organisaties op het gebied van sport en recreatie. Verder bezoeken personen die een bijzondere positie in de sportsector bekleden dit congres.

Accent op opvoedkundige waarde van sport
Waar moet u aan denken bij het thema Opvoeding door Sport? Sport is meer dan een leuke activiteit en meer dan beweging alleen. Sport kan gebruikt worden als instrument om de lichamelijke, geestelijke en sociale vaardigheden van kinderen en jongeren te helpen ontwikkelen. De opvoedkundige waarde van sport wordt vaak onderschat en in praktijk niet altijd voldoende benut.
De Brabantse Buitensteden leggen 16 en 17 juni het accent op de opvoedkundige waarde van sport. Aan de hand van vele interessante sprekers en praktijkvoorbeelden willen zij onder andere laten zien hoe de buurt-, onderwijs- en sportorganisaties de educatieve kanten van sport kunnen ontwikkelen.

LC-congres op EU-lijst
Al ruim dertig jaar organiseert LC in samenwerking met wisselende gastgemeenten dit jaarlijkse congres, dat iedere keer weer kan rekenen op circa driehonderd deelnemers. Vooral de mix van lokale politici, beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers van gerenommeerde bedrijven die actief zijn op de sport- en recreatiemarkt, maken het congres tot een unieke plaats van ontmoeting.
Het LC-Congres 2004 is intussen op de EU-lijst van belangrijke evenementen voor ministeries geplaatst. Dat betekent dat de organisatie van het LC-congres voorrang kan krijgen wanneer zij een minister wil uitnodigen om te komen spreken op het congres.

Interactief programma
De congresdeelnemers volgen een gevarieerd tweedaags programma met bekende internationale en nationale gastsprekers zoals een europarlementariƫr, een vertegenwoordiger van NOC*NSF, burgemeester M.J.H. Marijnen van Roosendaal, burgemeester P.A.C.M. van der Velden van Bergen op Zoom en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw M.J.A. van der Hoeven. Het programma gaat in op de ontwikkeling van de educatieve waarde van sport, de betekenis van sport voor de samenleving en ook de rol die Europa, gemeenten, bedrijfsleven, onderwijs, de omgeving, enzovoort spelen bij opvoeding door sport, komen aan bod. De organisatie streeft ernaar om het congres af te sluiten met de ondertekening van het manifest Opvoeding door Sport. De tweede congresdag wordt afgerond met excursies, verdeeld over de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Roosendaal, waarbij cultuur en recreatie gekoppeld worden.