Gemeente Oirschot

Resultaten Handhavingsestafette Zuidoost Brabant

Van 12 mei 12.00 uur tot 13 mei 12.00 uur is in de gehele provincie Noord-Brabant de handhavingestafette uitgevoerd. Ook de regio van het Servicepunt Handhaving Brabant Zuidoost heeft hieraan deelgenomen. Tijdens de estafette is door de gemeenten, provincie, regionale milieudiensten, de Brabantse waterschappen, rijkswaterstaat, VROM Inspectie Zuid, de Algemene Inspectiedienst, douane, regionale politiekorpsen, K.L.P.D., KMAR, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en een groot aantal buitengewone opsporingsambtenaren gecontroleerd op de milieuregelgeving. Deze regelgeving is verdeeld in de zogenaamde kleursporen grijs (bedrijfsgebonden), groen (bos, hei, jacht), blauw (oppervlaktewater) en rood (bouw, sloop en bestemmingsplannen).

De estafette houdt in dat ook buiten kantooruren op minimaal één plaats in de provincie op het brede milieugebied wordt gecontroleerd. Repressief optreden staat niet centraal: de estafette is vooral gericht op de samenwerking in de handhaving. Op deze wijze leren de diverse instanties van elkaar en hoopt het projectteam te bereiken dat de partners elkaar beter en sneller weten te vinden alsmede dat de oog- en oorfunctie voor elkaar wordt gestimuleerd. Bij geconstateerde overtredingen werd tijdens de estafette zoals gewoonlijk wel direct opgetreden.

Constateringen
In de regio Zuidoost Brabant zijn in 18 (18)* gemeenten 27 (25) deelprojecten met handhavingacties uitgevoerd door 95 (82) personen.

Tijdens de estafette zijn 148 (166) constateringen gedaan, waarvoor als volgt is of wordt opgetreden:


* direct strafrechtelijk optreden (processen-verbaal);
* bestuursrechtelijke aanschrijving volgt;
* middels mondelinge waarschuwing afgehandeld;
* effectueren van een eerder opgelegde dwangsom of
* nader onderzoek volgt om te bezien of de constatering een overtreding danwel strafbaar feit inhoudt en op welke wijze dan wordt opgetreden.

In de regio Zuidoost Brabant zijn de constateringen per kleurspoor onder te verdelen in grijs 51 (71)%, groen 22 (20)%, rood 18 (7)% en blauw 9 (0)%. Het grijze kleurspoor is in percentage gedaald, wat betekent dat handhaven duidelijk breder wordt gezien dan milieuwetgeving met betrekking tot bedrijven, afval, bodem en lucht alleen.

Bestuursrechtelijke aanschrijvingen
Binnen de regio Zuidoost Brabant is er sprake van bestuursrechtelijke aanschrijvingen naar aanleiding van de constateringen tijdens de handhavingestafette, bijvoorbeeld:


* Onttrekken oppervlaktewater;

* Twee mestzakken zonder vergunning / melding;
* Opslag gevaarlijke stoffen;

* Niet voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften;
* 6 inrichtingen zonder vergunning / melding;
* 5 keer aardappelen te kort op watergang.

Processen-verbaal
In de regio Zuidoost Brabant is tijdens de handhavingestafette voor onder andere de volgende onderwerpen direct proces-verbaal opgemaakt:


* 5 keer vissen zonder vergunning;

* 9 keer stoken van afval;

* 2 keer GBM (gewasbestrijdingsmiddel, opslag en gebruik);
* Opslag van 14.000 m3 puin van derden;

* 50 vuilniszakken achter winkelpand (zie foto).

In totaal zijn 30 (16) processen-verbaal opgemaakt.

Nazorg
Het project is met de handhavingdag zelf niet afgerond. De processen-verbaal worden door het openbaar ministerie verder afgehandeld. Bij alle bedrijven en individuen die worden aangeschreven, zal binnen korte tijd een hercontrole worden uitgevoerd. Ook deze hercontroles worden zoveel mogelijk in samenwerking tussen de verschillende instanties uitgevoerd. Indien de tekortkomingen niet zijn verholpen kan dit alsnog leiden tot bestuursrechtelijk optreden (bijv. door een dwangsom op te leggen) of door het alsnog opmaken van een proces-verbaal. Voor 1 juli zijn de laatste onderzoeksresultaten verzameld. Direct daarna wordt een provinciebreed evaluatieverslag verspreid.

Opvallende constateringen
Bijzondere constateringen, die in de regio Zuidoost Brabant gedaan zijn tijdens de handhavingestafette:


- Eén gemeente 18 controles LPG tanken zonder toezicht: geen strijdigheden;

- Aangereden ree, ongeboren vrucht achtergebleven;
- Eksterkooi en jachtwapens in beslaggenomen;
- Gestolen vrachtauto met aluminium afval;

- Drie illegale buitenlanders in werkplaats.


* (): Aantallen vorig jaar. Verschillen tussen cijfers van dit jaar en van vorig jaar zijn deels te verklaren door de vogelpest in 2003.

Dit is een persbericht van Servicepunt Handhaving Regio Brabant Zuidoost