Vlaamse overheid

Ministers Ceysens en Vanderpoorten peilden voor het eerst naar het profiel dat een jongere tot een ondernemende Vlaming kan maken. In samenwerking met een aantal organisaties maakten ze een 'ondernemersprofiel' en op basis daarvan ontwikkelden ze screeningsinstrumenten voor kleuters, leerlingen en studenten. Bij dit alles hoort ook een prijs voor de "Meest Ondernemende School" die minister Vanderpoorten vandaag uitreikt.

Meer ondernemingszin in Onderwijs

'Meer ondernemingszin binnen onderwijs en opleiding!' Onder dit motto sloeg een aantal organisaties twee jaar geleden de handen in elkaar: VDAB, UNIZO, Expertise Centrum Ervaringsgericht Onderwijs (ECEGO), VLHORA, en Hogeschool Gent onder leiding van het Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (VIZO) vormden het partnership STEP. Vandaag presenteert het partnership, in aanwezigheid van Minister Vanderpoorten en Ceysens, de STEP-producten aan het ruime publiek in Technopolis Mechelen.

Buiten de lijntjes kleuren mag!

STEP ging van start met een diepgaande analyse naar de betekenis van ondernemingszin binnen onderwijs en opleiding. 'Creativiteit' en 'zelfsturing' kwamen als treffende eigenschappen naar voren binnen het ondernemersprofiel van het ECEGO. "Ondernemingszin in een levenskunst en heeft te maken met grenzen aftasten en grenzen verleggen. Binnen de leeromgeving moet er dus aandacht zijn voor initiatief, exploratie, verbeelding, zelfvertrouwen, en creativiteit," zegt Minister Ceysens. "Buiten de lijntjes kleuren mag, het maakt van onze kinderen ondernemende Vlamingen!"

STEP-ontwikkelingen

Het ondernemersprofiel van ECEGO vormde de basis voor de verdere STEP-ontwikkelingen. "We maakten zo onder andere concrete screeningsinstrumenten voor ondernemingszin bij kleuters, leerlingen en studenten van Hogeschool Gent en ECEGO. Maar ook observatie-instrumenten voor de ondernemingsgezinde leeromgeving van ECEGO en de VDAB maakt hier nu ook gebruik van voor de screening van de 'ondernemingszin' bij werkzoekenden," zegt Marleen Vanderpoorten.

'Grote Prijs Ondernemende School'

In samenwerking met Unizo ontwikkelde STEP ook nog de campagne 'Grote Prijs Ondernemende School'. Minister Vanderpoorten zal vandaag de prijs 'Meest Ondernemende School' uitreiken.

Waar? Technopolis Mechelen
Wanneer? Woensdag 19 mei om 10.00h

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be en
Michel.debruyne@vlaanderen.be
www.ministerpatriciaceysens.be


---