Gemeente Amsterdam

Cruiseseizoen opent met stijging aanlopen
Wethouder Van der Horst neemt Amsterdam Cruise Pass in ontvangst 18 mei 2004 - Marieke Hoekstra

Het cruiseseizoen in het Amsterdam-Noordzeekanaalgebied zal dit jaar weer een lichte stijging van het aantal aanlopen laten zien. Dit verklaarde Henk van Appeldoorn, voorzitter van de Stichting Amsterdam Cruise Port, tijdens de officiële opening van het cruiseseizoen vandaag, aan boord van het riviercruiseschip MS Beethoven. Amsterdam Cruise Port (ACP) verwacht 105 zeecruiseschepen bij de terminals in Amsterdam en IJmuiden, ten opzichte van 102 vorig jaar. De riviercruisevaart stijgt van 651 schepen in 2003 naar meer dan 700 dit jaar.

"Het grote pluspunt hierbij is dat Amsterdam steeds meer als begin- dan wel als eindpunt van een cruise fungeert. Financieel is dit voor de stad gunstig, omdat toeristen langer in Amsterdam verblijven en meer uitgeven", aldus Mark van der Horst, wethouder Zeehavens van de gemeente Amsterdam. Van der Horst nam tijdens de opening van het cruiseseizoen het eerste exemplaar van de Amsterdam Cruise Pass in ontvangst. Deze `Hop-on-hop-off' rondvaartpas is door een samenwerking van bedrijven binnen het netwerk van Amsterdam Cruise Port ontstaan. De pas geeft passagiers de mogelijkheid om vanuit de cruiseschepen bij Passenger Terminal Amsterdam direct op een rondvaartboot de stad in te varen. Bij verschillende attracties, waaronder het Rijksmuseum, Holland Experience en diamantairs, kunnen zij uitstappen en geeft de pas vrij toegang.
"Wij verwachten dat we hiermee tegemoet komen aan een vraag van de passagiers en een wens van de rederijen, die hun passagiers niet graag onverzorgd de stad in laten gaan", aldus Henk van Appeldoorn. Volgens de voorzitter is de pas een symbool voor de samenwerking in het Amsterdam-Noordzeekanaalgebied. In de Stichting Amsterdam Cruise Port zijn Passenger Terminal Amsterdam en Felison terminal, vijf scheepvaartagenten, vier destination management companies, gemeente Velsen, Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, Amsterdam Tourist en Congres Bureau, Kamer van Koophandel, ORAM, Amports, drie rondvaartrederijen, vijf diamantairs en vele Amsterdamse attracties verenigd. Gezamenlijk voeren zij salesmissies uit, nemen deel aan vakbeurzen en verzorgen vele andere promotieactiviteiten. Pb-100

© Gemeente Amsterdam