Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-073

Den Haag, 18-05-04

Somber Financieel Jaarverslag van het Rijk 2003

Het jaar 2003 was in economisch opzicht geen goed jaar. Een tegenvallend EMU-tekort, negatieve economische groei, een stijgende werkloosheid en verslechterende overheidsfinanciën. Deze terugblik wordt geschetst in het Financieel jaarverslag van het Rijk 2003. Het tegenvallende economische tij heeft zijn sporen nagelaten op de overheidsfinanciën:

Het EMU-tekort is 2,7 % hoger uitgekomen dan de 0,5% waar bij Miljoenennota 2003 mee werd gerekend. Het tekort bij de lagere overheden heeft voor 0,6 % eraan bijgedragen dat het EMU-saldo 2003 op -3,2% is uitgekomen. De overheidsinkomsten zijn met ¤ 171,5 miljard, ¤ 9 miljard lager uitgevallen dan verwacht. Het totale uitgavenkader laat een overschrijding zien met ¤ 0,4 miljard. De verslechtering van het EMU-saldo heeft ook gevolgen voor de schuld: de EMU-schuldquote is uitgekomen op 54,7%.

Ondanks budgettaire turbulentie is hard gewerkt aan de belangrijke beleidsdoelen van het kabinet op de terreinen van veiligheid, zorg onderwijs. Bij de terugblik op 2003 zijn de doelstellingen en resultaten van twee kabinetten meegenomen.

Op het gebied van veiligheid is bijvoorbeeld begonnen met de aanpak van de jeugdcriminaliteit en het uitbreiden van de capaciteit in jeugdinrichtingen. Ook kwamen er meer politie-agenten bij.

In de zorg zijn de wachtlijsten en wachttijden gedaald. De grotere productie in de curatieve zorg en AWBZ heeft in 2003 wel geleid tot een overschrijding van de zorguitgaven..

In het onderwijs werd deregulering zichtbaar: scholen kregen minder circulaires en het lerarenberoep werd weer aantrekkelijker gevonden.

Uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2003 blijkt verder ook dat de departementen een (ruime) voldoende scoren op het terrein van het financieel beheer. Er is meer aandacht gekomen voor de bedrijfsvoering. Bij de baten-lastendiensten is op het gebied van het financieel beheer een duidelijke vooruitgang geboekt.