Johannes Wier Stichting

Debat in de Balie over Medische aspecten van het vreemdelingenbeleid Geplaatst op 19 May 2004

Recht op
gezondheidszorg Het volgende persbericht is op 18 mei verspreid:

PERSBERICHT

De Johannes Wier Stichting heeft op 17 mei een debat georganiseerd in de Balie in Amsterdam over de medische aspecten van het vreemdelingen beleid. Na het debat is er een petitie verzonden aan de Vaste Kamercommissies voor Justitie en Volksgezondheid.

In deze petitie, ondertekend door diverse organisaties, wordt bezorgdheid uitgesproken over de grotendeels afwezigheid van medische aspecten bij de beoordeling van de asielaanvragen en worden de commissies opgeroepen de aanbevelingen van de commissie Smeets over te nemen.

De aanleiding voor het debat was de publicatie het rapport Medische Aspecten van het Vreemdelingen Beleid van de commissie genoemd naar de voorzitter de heer R. Smeets, psychiater.

Het rapport is gedegen onderzoek en geeft 14 aanbevelingen op basis van een aantal conclusies. De belangrijkste conclusie is dat bij het strenge restrictieve uitzetbeleid medische aspecten geen of en te beperkte rol spelen. Verder wordt geconcludeerd dat het Bureau Medische Advisering dat de IND van advies dient over de medische component bij de individuele asielaanvragen is mogelijk niet onafhankelijk in het oordeel omdat de artsen in dienst zijn van het Ministerie van Justitie. Veel medische conclusies worden bovendien uitsluitend op schriftelijke informatie gebaseerd zonder feitelijk contact met de asielaanvrager. Ook zijn er asielzoekers uitgezet naar het land van herkomst die op basis van de internationale afspraken een tijdelijke of definitieve verblijfsvergunning hadden moeten ontvangen.

Onlangs werd Minister Verdonk door Human Rights Watch en Physicians for Human Rights opgeroepen om in Nederland de mensenrechten te respecteren en het medisch beleid voor vreemdelingen aan te passen aan de internationale standaard die afgesproken is en door Nederland is ondertekend.

De avond opende met standpunten van de KNMG, NU 91, Johannes Wier Stichting voor Mensenrechten en Gezondheidszorg en Amnesty International. Vervolgens vond een debat plaats met de zaal waarin veel betrokken organisaties aanwezig waren.

De conclusies en aanbevelingen uit het rapport werden door alle aanwezige organisaties onderschreven en vast gelegd in een petitie aan de vaste Tweede Kamer Commissies voor VWS en Justitie.

Alle aanwezige organisaties dringen er bij de Tweede Kamer op aan het rapport serieus te nemen bij de komende behandeling van het onderwerp en het beleid aan te passen en uit te voeren in overeenstemming met de internationale wet- en regelgeving.

Bijlage: Petitie die is ondertekend door Johannes Wier Stichting, Amnesty International, PHAROS, VON, KNMG, Nu 91, Stichting Kruispost Amsterdam, Centrum 40-45, Vluchtelingenwerk Nederland, Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS), Migrante San Nicolas

Voor verder informatie:
Robert Simons,vice voorzitter Johannes Wier Stichting, tel.
020-5664227 of 020-6842444
Daniel Tavenier, voorzitter Johannes Wier Stichting, tel. 06-41360067

Download petitie