Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

-19 mei 2004-

Kwaliteit beleidsinformatie beter borgen

Goede beleidsinformatie is onmisbaar om inzicht te krijgen in wat elk ministerie met zijn beleid heeft bereikt, wat daarvoor precies is gedaan en wat dat heeft gekost. Sinds 2002 hebben de meeste ministeries vorderingen gemaakt met het uitwerken van de voorgeschreven globale regels voor prestatiegegevens en evaluatieonderzoek. Desondanks zijn de uitwerkingen nog voor verbetering vatbaar. De kwaliteit van de opgeleverde beleidsinformatie is hierdoor onvoldoende gewaarborgd, hoewel de ministeries in de praktijk wel aandacht hebben voor kwaliteitscriteria voor beleidsinformatie. Dit staat in het rapport Staat van de beleidsinformatie 2004, dat de Algemene Rekenkamer vandaag uitbrengt.

De Algemene Rekenkamer onderzoekt sinds 1999 geregeld hoe het staat met de zorg voor goede beleidsinformatie bij de ministeries. Beleidsinformatie bestaat uit prestatiegegevens die de ministeries verzamelen en informatie die komt uit beleidsevaluaties. In 2002 heeft het Ministerie van Financiën de Regeling Prestatiegegevens en Evaluatieonderzoek rijksoverheid (RPE) opgesteld. In deze regeling staat aan welke eisen (het verzamelen van) beleidsinformatie moet voldoen.
Het is onduidelijk of de ministeries zorgen voor volledige informatie over het realiseren van hun beleidsdoelen. Hierdoor bestaat het risico dat de Tweede Kamer onvoldoende inzicht krijgt in de mate waarin beleidsdoelstellingen doelmatig en doeltreffend worden gerealiseerd.

Kwaliteit derdeninformatie beter waarborgen
Een groot deel van de beleidsinformatie in begroting en jaarverslag betreft informatie van instellingen buiten het ministerie (derdeninformatie). De RPE spreekt zich niet expliciet uit over kwaliteitseisen hiervoor. Informatieleveranciers hebben soms belang bij de informatie die ze de ministeries leveren, denk bijvoorbeeld aan uitvoeringsinstellingen of lagere overheden die zich met de informatie verantwoorden over de door hen bestede rijksgelden. Departementen moeten daarom maatregelen nemen om de kwaliteit van deze informatie te waarborgen; deze maatregelen ontbraken bij ruim een kwart van de onderzochte derdeninformatie.
Combinatie van personeel en procedures
Voorschriften alleen leiden niet tot goede beleidsinformatie. Om goede beleidsinformatie te genereren, te melden en te gebruiken is een combinatie nodig van de uitwerking van RPE-eisen en het inzetten van deskundige en ervaren mensen. Belangrijk is om (rijksbrede) kennisbevordering en
-uitwisseling door workshops, trainingen, gebruik van intranet e.d. te faciliteren.

Reactie kabinet en nawoord Algemene Rekenkamer
De minister van Financiën heeft namens het kabinet op het onderzoek gereageerd. Hij schrijft dat het kabinet op basis van de binnenkort verschijnende evaluatie van VBTB zal aangeven hoe het omgaat met de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer.
De Algemene Rekenkamer is positief over de separate toezeggingen van de ministers van Defensie, van VROM en van SZW om de RPE-bepalingen verder uit te werken en voor te schrijven.