Vlaamse overheid

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier heeft de eerste boete opgelegd voor een illegaal transport van afval naar Vloesberg. Een afvaltransporteur uit Kluisbergen krijgt een boete van meer dan 50.000 euro. "Afvalbedrijven die denken dat ze straffeloos de Vlaamse milieuwetten aan hun laars kunnen lappen, zijn verwittigd. Op een ogenblik dat de Vlamingen meer dan ooit oog hebben voor het beperken en beheersen van hun afvalberg, denkt de afvalmaffia dat ze ongestraft illegaal afval kan blijven transporteren naar Vloesberg om het te storten in het d'Hoppebos. Wel, dat is niet zo," zo stelt Groen!-minister Jef Tavernier. Hij kondigt meteen aan dat er nog meer controles en boetes zullen volgen. "Wetten zijn er voor iedereen. Ook voor minder bonafide afvalbedrijven," concludeert de minister.

Minister Jef Tavernier heeft het beroep verworpen van een Vlaamse afvaltransporteur en meteen de OVAM-boetes bekrachtigd die waren opgelegd na gerichte politiecontroles tegen illegale afvaltransporten naar Vloesberg (Flobecq). Daardoor zal het bedrijf meer dan 50.000 euro heffingen en boetes moeten betalen wegens inbreuken op de Vlaamse milieuwetgeving. "Dit precedent zal ook andere Vlaamse afvaltransporteurs er wellicht van weerhouden in de toekomst nog afval te vervoeren naar Vloesberg," zo meent minister Tavernier. Ook 4 andere afvaltransportbedrijven riskeren zware boetes.

Minister Jef Tavernier en zijn voorganger Vera Dua hebben de voorbije jaren verscheidene stappen ondernomen om de stortpraktijken in het Waalse Vloesberg tegen te gaan en een betere bescherming af te dwingen voor het d'Hoppebos. Op vraag van toenmalig Vlaams milieuminister Vera Dua en na protest van plaatselijke milieugroeperingen besliste Waals leefmilieuminister Foret in juni 2002 het stort te sluiten. Het Waals Gewest besliste echter dat er nog wel afval gestort mocht worden dat 'nuttig wordt toegepast', zoals bouwafval. Het zou hier immers gaan om 'grondstoffen' die gebruikt worden om het stort te herstellen. Vlaanderen probeert dit achterpoortje zoveel mogelijk te sluiten door een keuring te eisen volgens de strenge Vlarea-regeling voor secundaire grondstoffen. Toenmalig minister Dua vroeg meteen aan OVAM te zorgen voor verscherpte politiecontroles op illegale afvaltransporten op de Vlaamse invalswegen richting Vloesberg. In 2002 en 2003 liepen hierdoor vijf Vlaamse afvaltransportbedrijven tegen de lamp.
Terwijl de controles ook dit jaar doorgaan, verwierp minister Jef Tavernier vandaag het beroep van een afvaltransporteur uit Kluisbergen en legde effectieve boetes en heffingen op van 51.519 euro. De vier andere afvaltransportbedrijven wachten nog hogere boetes.

Reageert minister Jef Tavernier: "Vlaamse afvaltransporteurs zullen dankzij dit precedent wel tweemaal nadenken vooraleer zich opnieuw te wagen aan illegale afvaltransporten naar Vloesberg. De onaangekondigde controles en de zware boetes zijn een efficiënte stok achter de deur tegen dergelijke transporten. Ondertussen blijf ik eveneens de druk opvoeren bij mijn Waalse collega om het d'Hoppebos beter te beschermen en om het grensoverschrijdend afvaltoerisme gezamenlijk aan te pakken."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---