Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Zes instanties starten gezamenlijke aanpak veelplegers
Publicatiedatum: 19-05-2004

Op 19 mei is tijdens een bijeenkomst in Musis Sacrum aan de Velperbuitensingel in Arnhem een convenant ondertekend, dat moet leiden tot een integrale effectieve aanpak van veelplegers in de gemeente Arnhem. Het betreft een pilot voor een aanpak die uiteindelijk in de gehele politieregio Gelderland-Midden toegepast zal worden.

Het convenant werd ondertekend door mevrouw P.C. Krikke (burgemeester van Arnhem), de heer A.O. van der Kerk (hoofdofficier van justitie in het arrondissement Arnhem), de heer J.M.J.M. van Deursen (waarnemend korpschef van de politie Gelderland-Midden), de heer C.H.A.M. Baltussen (unitmanager arrondissement Arnhem van de Stichting Reclassering Nederland), de heer B.F.M. Kuijf (voorzitter van de Raad van Bestuur van De Grift - Gelders Centrum voor Verslavingszorg) en de heer H.T.W.M. Weijtens, (regiomanager Zuid-Oost Reclassering Leger des Heils).

Cruciaal in deze aanpak is de bundeling van expertise en informatie van de deelnemende partijen. In een gestructureerd overleg en door middel van gezamenlijke dossiervorming (binnen de grenzen van de privacywetgeving) kunnen veelplegers op effectieve wijze door de overheid worden benaderd. Doelstelling is dat het veiliger wordt op straat en de overlast wordt verminderd. Veelplegers zullen in eerste instantie worden aangesproken op gedragsverandering. Mocht dat niet tot de gewenste resultaten leiden dan volgt een justitieel traject. In het convenant is afgesproken dat er gelijktijdig 25 veelplegers in een traject komen. Uiteraard zullen -los van deze aanpak- ook de andere veelplegers de nodige aandacht (met name vanuit justitiële kant) blijven krijgen.

Profiel veelplegers
De aanpak richt zich op de meerderjarige zeer actieve veelpleger en volgens de definitie van het ministerie van justitie betreft het personen van achttien jaar of ouder, die in de afgelopen vijf jaar meer dan tien antecedenten op zijn naam heeft gekregen, waarvan 1 in het peiljaar. Op grond daarvan kan de groep veelplegers die in de regio Gelderland-Midden actief zijn op 254 worden vastgesteld; 195 van hen wonen ook daadwerkelijk in de regio, waarvan 107 in de gemeente Arnhem. Indicatief kan worden gesteld dat deze personen verantwoordelijk zijn voor 25 procent van de gepleegde delicten.

Gezamenlijk, maar ieder zijn rol
Bundeling van krachten impliceert een intense vorm van samenwerking, met inzet van specifieke bevoegdheden en mogelijkheden. Voor de gemeente is een centrale regisserende rol weggelegd. Daarnaast stelt de gemeente de Algemeen Plaatselijke Verordening vast en kan zij inspanningen leveren op het gebied van onderwijs, zorg, werk, huisvesting, inburgering en registratie van verhuisbewegingen. De politie kan de informatiehuishouding rond veelplegers vervolmaken, de integrale dossiers van veelplegers beheren en inhoud geven aan haar taken op het gebied van handhaving, toezicht, opsporing van criminaliteit. Het Openbaar Ministerie kan voorrang geven in het vervolgingsbeleid en heeft regie voor zover het de strafrechtelijke aanpak betreft, terwijl de reclassering veelplegers kan begeleiden door middel van spreekwoordelijke adoptie. Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door het Gelders Centrum voor Verslavingszorg De Grift, die de veelal verslaafde veelplegers kan helpen van hun verslaving af te komen of wel deze hanteerbaar te maken. Het Leger des Heils richt zich in dit verband met name op daklozen.

Voor meer informatie (namens de convenantpartners): Gemeente Arnhem
Mevrouw B. Ratering
Telefoon: 026-3774826

---

Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Zevenaar, twee jongens aangehouden voor vernieling auto
Publicatiedatum: 19-05-2004

Twee jongens - beiden 16-jaar oud en afkomstig uit Didam - zijn dinsdagavond aangehouden op verdenking van het vernielen van een autospiegel. De eigenaar van de auto waarvan de spiegel vernield werd was zelf getuige en hield de knapen aan. Een van de jongens verklaarde tegen de spiegel getrapt te hebben. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt, mogelijk is een taakstraf door Bureau Halt het resultaat.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Westervoort, 14 bekeuringen tijdens bromfietscontrole
Publicatiedatum: 19-05-2004

Tijdens een bromfietscontrole op de Broeklanden in Westervoort zijn in totaal 14 bekeuringen uitgedeeld. Negen bromfietsen hadden te veel vermogen, twee bromfietsen waren niet verzekerd, één bromfietser had geen bromfietscertificaat, één bromfietser droeg geen helm en tenslotte nog een die ten onrechte een oranjeplaatje voerde. Enkelen ontvangen - in het kader van het project Gas Terug - naast een bekeuring een waarschuwingsbrief. Na de tweede constatering binnen twee jaar raakt de pleger zijn bromfiets kwijt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Gelderland-Midden