VVD



Nieuws

19 mei 2004 - VVD: gemeente Den Haag moet zich
houden aan kabinetsbeleid

De VVD in de Haagse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan burgemeester Deetman over onterechte verstrekte paspoortstickers in Poolse paspoorten. Op deze sticker staat dat arbeid vrij is toegestaan, terwijl voor EU-burgers uit de op 1 mei toegetreden lidstaten nog geen vrije toegang hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook het VVD Tweede Kamerlid Arno Visser stelt vandaag hierover vragen ministers De Geus en Verdonk.

VVD-raadslid Sander Dekker reageerde verbaasd toen hem een kopie van een Pools paspoort met de sticker werd voorgelegd. "In Den Haag doen we veel moeite om mensen met een uitkering weer aan de slag te helpen. Dat is gezien de economische situatie hier belangrijker dan vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor werknemers uit de nieuwe lidstaten."

De VVD wil weten waarom en hoe vaak deze stickers zijn verstrekt. Ook vraagt de VVD zich af welke risico's werkgevers lopen die werknemers in dienst nemen met zo'n onterecht verstrekte sticker.Dekker: "Het is toch wel ernstig dat een dienst die verantwoordelijk is voor de afgifte van verblijfsvergunningen dit soort fouten maakt. Je vraagt je af wat er dan nog meer fout kan gaan."

Omdat de regering een overgangstermijn heeft ingesteld voor werknemers uit de nieuw toegetreden lidstaten, mag een werkgever alleen Polen in dienst nemen als er geen werknemer te vinden is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dekker: "Als de gemeente dit soort stickers plaatst, gaat zij voorbij aan de afspraken die de regering in de Tweede Kamer gemaakt heeft. Dat klopt niet en wij vinden dat hier zo snel mogelijk een eind aan moet komen."

De Kamervragen van Arno Visser kunt u hieronder downloaden.