Socialistische Partij

Stemming over BNN uitgesteld

18-05-2004 * De Eerste Kamer heeft vandaag besloten de stemming over de verlaging van het minimum-aantal leden voor omroepen uit te stellen. SP-senator Ronald van Raak had gevraagd om heropening van het debat. CDA en PvdA dreigen de voorgestelde verlaging van het ledental van 300.000 naar 150.000 te blokkeren. Daardoor zal BNN, dat nu 224.000 leden heeft, verdwijnen en zullen ook nieuwe omroepen, zoals De Nieuwe Omroep/ Nutopia en MAX, het erg moeilijk krijgen.

Ronald van Raak Van Raak: 'Door het publieke bestel op slot te gooien tonen CDA en PvdA zich slechte verdedingers van de publieke omroep. De diversiteit die zij zeggen na te streven kan alleen worden verzekerd als nieuwe omroepen een serieuze kans krijgen. Verlaging van het minimum-ledental is daarom nu nodig.'

Staatssecreretaris Van der Laan hoopt begin juni de Kamer inzicht te geven in haar toekomstvisie op de publieke omroep, naar aanleiding van het visitatierapport van Rinnooy-Kan. Op deze manier hoopt zij alsnog de steun te krijgen van het CDA en de PvdA in de Eerste Kamer.