Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

ONDERZOEK VWS: VENTILATIE WERKT!

WOERDEN, 19 mei 2004 - Onderzoek dat VWS heeft laten uitvoeren wijst uit, dat een combinatie van verschillende ventilatietechnieken de lucht meer dan 99% zuivert. Binnen in de horeca ontstaat daardoor zelfs schonere lucht dan buiten op straat. Ondanks deze positieve uitkomst ziet minister Hoogervorst minder in ventilatie. Hij heeft de Tweede Kamer gisteren per brief laten weten dat dit te duur zou zijn. Koninklijk Horeca Nederland bestrijdt dit ten stelligste. "Het verbaast me, dat de minister nu opeens zegt dat ventilatie te duur is voor de horeca," aldus Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland, "concrete voorbeelden uit de praktijk wijzen het tegendeel uit."

De minister laat nu de Tweede Kamer weten, ondanks het gunstige resultaat, dat hij ventilatie als instrument toch niet ziet zitten. Dus dient de horeca op termijn rookvrij te worden. De branche wil meewerken aan maatregelen om tot een rookvrijer horeca te komen en heeft in december 2003 het Stappenplan "Gewoon Gastvrij" aan de minister gepresenteerd. Koninklijk Horeca Nederland baseert zich op succesvolle toepassing van ventilatietechnieken in het buitenland. De minister erkent dit ook, maar haalt nu zijn eigen positieve onderzoek onderuit. Hij vermoedt dat de investeringen financieel niet haalbaar zijn voor de gemiddelde horecaondernemer. De (niet onderbouwde) investeringskosten die het rapport noemt, zijn E 1000 per m2. Concrete voorbeelden wijzen uit dat deze kosten variëren van E 200 per m2 tot E 392 per m2.

"Dat ondernemers in de horeca en recreatieve sector niet zouden investeren in ventilatie is een veronderstelling van de minister, die niet op feiten is gebaseerd." stelt Jeu Claes. "Daarnaast betwijfelt de minister of de apparatuur wel voldoende onderhouden zal worden. Wat een onzin! Op een dure auto ben je toch ook heel zuinig. Zo'n investering zal juist, net als alle andere, zeer goed onderhouden worden."

In Ierland is sinds begin april een rookverbod in pubs van kracht. Uit vandaag gepubliceerde cijfers van de VFI (Vintners Federation of Ireland) is sprake van omzetderving van 40%. Het ministerie van VWS is van mening dat een rookvrije horeca niet van invloed is op de omzet; de cijfers bewijzen het tegendeel.


---

Noot voor de redactie -