Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Europese Commissie laat nieuwe genetisch gemanipuleerde maïs toe

Milieudefensie: 'EU kiest voor bedrijven, consument de dupe'

Amsterdam, 19 mei 2004 --- Vandaag heeft de Europese Commissie zich uitgesproken voor toelating van de omstreden nieuwe genetisch gemanipuleerde maïs 'BT11'. De EU-lidstaten konden het eerder tot twee keer toe niet eens worden over toelating. Milieudefensie is erg bezorgd over het opheffen van de jarenlange EU-importstop en vreest dat hierdoor de deur naar import van andere gentechproducten wagenwijd wordt opengezet.

Milieudefensie verwijt de Europese Commissie te zwichten onder druk van de klacht die de VS, Canada en Argentinië hebben ingediend bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO). Zij deden dit omdat Europa sinds 1998 geen nieuwe genetisch gemanipuleerde producten toelaat. Binnenkort gaat de WTO hierover beslissen en bepaalt zo, tegen de wil van een meerderheid van de Europeanen, wat wij eten. In een vergelijkbare zaak over toelaten van hormoonvlees heeft de WTO de VS in het gelijk gesteld en betaalt de Europese Unie jaarlijks 130 miljoen dollar aan boete, omdat zij weigert hormoonvlees toe te laten.

Milieudefensie-medewerker Anne van Schaik: 'De Commissie kiest voor de belangen van een paar biotechbedrijven, ten koste van consumenten, boeren en het milieu. Dit is een slecht teken voor landen uit het Zuiden. Als de machtige Europese Unie al buigt voor de WTO en het bedrijfsleven, dan zal het voor hen helemaal onmogelijk zijn gentechgewassen tegen te houden.'

De BT11-maïs is bestemd voor verwerking in (menselijk) voedsel en veevoer, maar zal niet in de EU worden verbouwd. Wetenschappers die de testen deden voor de EU, verklaren dat de maïs veilig is. Maar onderzoekers in een aantal landen, waaronder België en Frankrijk, hebben aangedrongen op meer testen omdat er te weinig bekend is over de gevolgen op lange termijn voor mens en milieu.

Milieudefensie voert samen met dertien organisaties campagne, waaronder medefinancieringsorganisaties Hivos en ICCO, de Natuurvoedingswinkels en actiegroepen als XminY en ASEED. De organisaties willen dat de handelsorganisatie de gentech-klacht niet in behandeling neemt. De WTO gaat immers over handel en niet over milieu en gezondheid.

Milieudefensie roept burgers daarom op om een 'tegenklacht' te tekenen, waarin de WTO wordt gevraagd om de klacht niet verder in behandeling te nemen. Meer dan 32.000 Nederlanders hebben deze tegenklacht al gesteund. Op 25 mei zullen de handtekeningen worden aangeboden bij het kantoor van de WTO in het Zwitserse Genève.

Meer informatie:
Milieudefensie-medewerker Anne van Schaik, 06 4742 6521


---