Gemeente Eindhoven

Persbericht: 19 mei 2004, no. 139

Initiatief voor verlaging drempels allochtone bewoners bij wijkvernieuwing

Straatcontactpersonen aan de slag in Lakerlopen

Vijf Turkse bewoners van Lakerlopen gaan de komende tijd aan de slag als aanspreekpunt in hun buurt. Het os de bedoeling dat zij met name hun allochtone buurtgenoten op informele en persoonlijke wijze informeren over de wijkvernieuwing in Lakerlopen. Deze week verschijnt huis-aan-huis een eenmalige nieuwsbrief waarin de contactpersonen zich aan alle buurtbewoners voorstellen. Later deze maand is er een kennismakingsbijeenkomst in de buurtinfowinkel.

Het initiatief komt voort uit een bijeenkomst afgelopen najaar, waarbij Turkse en Marokkaanse bewoners uit Tongelre met elkaar discussieerden over de vraag hoe je allochtone bewoners in Lakerlopen (24%) meer bij wijkvernieuwing kunt betrekken. Daaruit kwam naar voren dat persoonlijke en informele contacten van wezenlijk belang zijn. Ze verlagen de drempels die belemmeren om mee te denken en mee te praten. Vanuit die gedachte gaan nu vijf Turkse bewoners in Lakerlopen aan de slag. Dit aantal kan de komende tijd eventueel nog verder worden uitgebreid.

Bruggenbouwers
De tweetalige contactpersonen fungeren als een soort bruggenbouwers. Ze zijn aanspreekpunt in de buurt en geven informatie over de wijkvernieuwing door aan hun buurtgenoten. Tegelijkertijd spelen ze wensen en vragen van bewoners terug naar de plannenmakers. Om goed op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen, nemen de contactpersonen deel aan de klankbordgroep wijkvernieuwing. Wij moeten meedenken en aan anderen kunnen uitleggen hoe het zit, aldus een van de contactpersonen in de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief
In de nieuwsbrief presenteren de vijf contactpersonen zich aan alle Lakerlopers. Ze vertellen iets over hun achtergrond en over hun motivatie om zich in te zetten voor hun buurt. Een plattegrondschets van Lakerlopen maakt duidelijk welk deelgebiedje iedere contactpersoon vertegenwoordigt. De nieuwsbrief is verder aangevuld met informatie over de wijkvernieuwing. De uitnodiging voor een nadere kennismaking in de buurtinfowinkel is ook in het Turks, Arabisch en Engels geplaatst.

© 2004 Gemeente Eindhoven