Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 mei 2004


PvdA: Kabinet heeft kloof tussen beloftes en resultaten niet gedicht


De "Verantwoording" verantwoord


Het proces van "Verantwoording" is nog lang niet op orde! Van slechts 38% van de overheidsmaatregelen en uitgaven is duidelijk welk doel er eigenlijk mee wordt gediend. Zelfs minister Zalm vindt dat de overheid slecht uitlegt wat ze met belastinggeld doet. Waarom stuurt de regering eigenlijk stukken naar de kamer die ze zelf onvoldoende vindt?


Het percentage goed verantwoorde overheidsuitgaven moet volgend jaar echt veel hoger worden. Wil de "Verantwoording" een succes worden dan moet voor de begroting in september 2004 van tenminste75% van de activiteiten, maatregelen en uitgaven duidelijk zijn welk doel de regering wil realiseren.


Inhoudelijke verantwoording

Uit de verantwoording blijkt een aantal doelstellingen voor 2003 gehaald. Dat geldt bijvoorbeeld ten aanzien van het terugdringen van wachtlijsten in de zorg, alhoewel daar een zeer forse overschrijding van de begroting van circa 2,2 miljard tegenover staat. Er is een vermindering van het lerarentekort. En de criminaliteit is teruggedrongen met circa 5%. De beoogde reductie bij geweldsdelicten is overigens niet gehaald. De instroom in de WAO is gedaald naar 66.000. Helaas biedt de Verantwoording nauwelijks zicht op het terugdringen van de woningnood, verbetering van het onderwijs, bevordering van de integratie en andere belangrijke maatschappelijke en regeringsdoelen. De doelen waren onhelder, de resultaten eveneens.


De beoogde versterking van de economie is volstrekt mislukt. Er wordt geen verklaring gegeven voor het feit dat de concurrentiepositie en economische groei van Nederland in de loop van 2003 is verslechterd van een positie in de Europese top naar een positie in de staart.


Financiele verantwoording.

De rijksbegroting raakte in 2003 volstrekt in het ongerede. Een voorzien financieringstekort van 0,5% ontwikkelde zich tot een tekort van 3,2% en daarmee tot overschrijding van de EMU-norm van 3%. De EMU-schuldquote daalde niet tot het voorziene niveau van 49,8% maar steeg naar 54,7
Bij de behandeling van de Voorjaarsnota zal de reactie op het oplopende tekort zeker aan de orde worden gesteld. Daarnaast constateert de PvdA dat, met name bij de gemeenten het water tot aan de lippen lijkt te staan. De daar doorgevoerde bezuinigingen kunnen blijkbaar niet in het huidige tempo adequaat en verantwoord worden doorgevoerd. Voor de PvdA is dat een punt van grote zorg.


Al met al concludeert de PvdA dat het tempo te laag ligt en het proces van Verantwoording dreigt te verzanden. Verbetering in de kwaliteit van de begroting en verantwoording is noodzakelijk en bijsturing is nodig om te voorkomen dat de kans wordt gemist om de kloof tussen politieke beloftes en zichtbare resultaten voor de kiezers te dichten. De PvdA pleit evenals vorig jaar voor een 'publieksverslag' op de hoofdlijnen van het regeringsbeleid. Daar heeft de kiezer recht op, zoals iedere aandeelhouder recht heeft op een jaarverslag van een onderneming. De geloofwaardigheid van de politiek staat immers op het spel.