Gemeente De Ronde Venen

Brandgevaar reden voor onmiddellijke sluiting verhuurde kamers 19-05-2004

Op 11 mei 2004 heeft de gemeente De Ronde Venen alle schuren geïnspecteerd op het erf van een agrariër in Waverveen. De gemeente had een sterk vermoeden dat in één van die schuren, kamers verhuurd werden zonder vergunning. Geheel onverwacht trof de gemeente echter niet één, maar twee schuren met in totaal 10 kamers aan, die zó brandgevaarlijk waren, dat ze onmiddellijk gesloten moesten worden. Tijdens een persconferentie heeft de burgemeester van De Ronde Venen, mevrouw Marianne Burgman, vandaag de maatregelen nader toegelicht.

Het komt niet vaak voor dat een burgemeester gebruik maakt van de mogelijkheid tot spoedbestuursdwang. De woonsituatie in de schuren op het erf van een agrarisch bedrijf aan de Botsholsedwarsweg was echter zo levensbedreigend, dat onmiddellijk moest worden ingegrepen.

Tijdens de inspectie van de schuren, op 11 mei 2004, zijn de volgende tekortkomingen geconstateerd:

- onvoldoende uitgangen en vluchtwegen aanwezig;
- in slechte staat verkerende elektrische installaties;
- installaties voor verwarming en kookdoeleinden van zeer slechte kwaliteit;

- onvoldoende voorzieningen voor de afvoer van rook aanwezig;
- onvoldoende blusmiddelen aanwezig die ook niet gekeurd waren;
- ontbreken van een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie;

- bouwmaterialen (plafonds, wanden) die niet aan de gestelde eisen voldeden.
Uit de gebouwen kon maar in één richting worden gevlucht, omdat sprake was van een doodlopend gedeelte. Verder ontbrak een noodverlichting en werden trappen gebruikt voor toegang naar de slaapvertrekken (vliering) die niet aan het bouwbesluit voldeden. Kortom: de huurders verbleven in ruimten die zeer brandgevaarlijk en levensbedreigend waren.

De gemeente heeft de eigenaar gesommeerd de verhuur van de kamers onmiddellijk te beëindigen. Om bewoning onmogelijk te maken zijn de kamers nog dezelfde dag verzegeld. Zodra de huurders aan de gemeente vragen om hun persoonlijke bezittingen uit de kamers te verwijderen, wordt de verzegeling door de gemeente tijdelijk verbroken.

Daarnaast zijn op het perceel diverse overtredingen van andere wetten en/of verordeningen geconstateerd. Zo is in een schuur een ruimte ingericht voor verstrekking van alcoholische dranken, zonder een Drank- & horecavergunning. Verder is op het perceel een groot aantal bewoonde toer- en stacaravans aangetroffen waarvoor geen vergunning verleend is. Ook vond illegale lozing van afvalstoffen plaats op het oppervlakte water, werd bouwafval zonder toestemming opgeslagen en was een gedeelte van het terrein illegaal verhard. Tegen deze niet-spoedeisende overtredingen zal via bestuursdwang worden opgetreden.