Provincie Zuid-Holland

Besluitenlijst vergadering Gedeputeerde Staten 18 mei 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 18 mei 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Schriftelijke vragen van CDA, PvdA en LPF over het vertrek directeur RTV West (nr.1887)Provinciale Staten (PS) stemden op 18 februari in met een reddingsplan voor de regionale omroepen. GS spraken daarbij hun vertrouwen uit in bestuur en directie bij het financieel gezond maken van de omroep. Op 22 maart heeft de directeur van RTV West bekend gemaakt dat hij per 1 juni 2004 vertrekt bij RTV West. Statenleden Lamers (CDA), Kuijper-Vugt en Baruch (beiden PvdA) en Trabsky (LPF) vragen zich af welke gevolgen dit heeft voor de toekomst van de omroep en of het mogelijkheden biedt om samenwerking tussen de regionale omroepen in Zuid- Holland te versnellen. In de beantwoording geven GS aan dat deze wijziging geen belemmering hoeft te vormen voor het financieel gezond maken van RTV West. De nieuwe voorzitter van het bestuur moet worden betrokken bij de werving van een nieuwe directeur. GS erkennen de mogelijkheden met betrekking tot samenwerking tussen de regionale omroepen. Het college heeft een externe deskundige aangesteld om de mogelijkheden voor verdergaande samenwerking te onderzoeken. In de statencommissie Samenleving op 16 juni wordt een voortgangsrapportage met betrekking tot de regionale omroepen voorgelegd.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Reactie op initiatiefvoorstel locatiekeuze Floriade 2012Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 21 april is op initiatief van het statenlid A.P. Ouwehand een initaitiefvoorstel ingediend over de Zuid-Hollandse locatiekeuze voor de Floriade 2012. Het gaat om een keuze tussen locaties in de Stadsregio Rotterdam en in de Drechtsteden. GS worden in dit voorstel verzocht de kandidatuur van de Stadsregio Rotterdam actief te ondersteunen en de Drechtsteden te informeren dat hun kandidatuur niet kan worden gesteund.GS zijn van mening dat het bij de locatiekeuze voor de Floriade gebruikelijke protocol niet moet worden aangetast. Volgens dit protocol ligt de uiteindelijke locatiekeuze bij de initiatiefnemer van de Floriade, de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR). De inzet van GS zal zich daarom beperken tot het bevorderen van de keuze van de NTR voor een locatie binnen de provinciegrenzen. De NTR maakt op 3 juni 2004 een eerste selectie uit zeven kandidaatlocaties. In december van dit jaar zal de NTR een definitieve keuze maken. Naar aanleiding van de keuze van de NTR op 3 juni zullen GS nader overwegen of en welke acties zij zullen ondernemen om een Zuid-Hollandse regio onder de aandacht van de initiatiefnemer te brengen.

Openstelling terreinen van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL)Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) ontvangt subsidie voor het beheer van haar natuurterreinen. Deze terreinen moeten zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor recreanten. GS kunnen op deze openbare toegankelijkheid een uitzondering maken op grond van zwaarwegende natuurwetenschappelijke overwegingen. Daarnaast is gebleken dat er een kleine restcategorie is die niet is opengesteld om andere dan natuurwetenschappelijke redenen. Hierbij valt te denken aan bescherming van de privacy van bewoners en de onmogelijkheid van fysieke ontsluiting. Een aanpassing van het artikel van de Algemene Subsidie Verordening (ASV) wordt op dit punt voorbereid. In overleg met ZHL is de openstelling van haar terreinen besproken en getoetst aan de ASV.

Startnotitie LandbouwnotaGS hebben het startsein gegeven om aan de hand van een Landbouwnota een discussie te voeren over behoud en versterking van een duurzame, vitale agrarische sector én een vitaal platteland. De discussie wordt gevoerd met betrokken partijen, waaronder agrarische ondernemers, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Uitgangspunt voor de discussie zijn drie ondernemersstrategieën en vier kwaliteitselementen. De discussie wordt onder meer geïntegreerd in de trajecten rondom Veenweidepacten en de evaluatie en herziening van streekplannen. Voor het bereiken van het doel (vitale landbouw, vitaal platteland) staan instrumenten ter beschikking als regels (waterpeilen, ruimtelijke ordening), stimuleren van ontwikkelingen (groene diensten, agrarisch natuurbeheer) en het beïnvloeden en regisseren van gebiedsprocessen. De uitwerking van de instrumenten vindt plaats in de Landbouwnota.Nadat op basis van de Landbouwnota de discussie heeft plaatsgevonden tussen GS en betrokken partijen wordt het provinciale landbouwbeleid vastgelegd in een nieuwe Strategienota Landbouw (inclusief uitvoeringsplan) en andere provinciale beleidsdocumenten.

Rapportage toezicht Afvalberging Derder Merwedehaven Dordrecht periode 1998-2003Door een extern bureau is in opdracht van de provincie onderzoek gedaan naar de mate van toezicht bij de afvalberging Derde Merwedehaven over de periode 1998 - 2003. De belangrijkste conclusie is dat het toezicht in belangrijke mate beïnvloed is door geurhinder door de afvalberging in het nabijgelegen Sliedrecht. Daarover zijn ruim 3800 klachten ontvangen bij de Milieutelefoon van de provincie. De geurhinder werd veroorzaakt door het vrijkomen van stortgas, met zwavelwaterstof als belangrijkste geurcomponent. Deze geur doet denken aan rotte eieren. Mede door een intensief handhavingstraject van de provincie zijn bij de afvalberging vanaf 1999 tal van geurbeperkende maatregelen getroffen. Deze hebben er toen geleid dat er bijna geen klachten meer waren in de tweede helft van 2003.

Schriftelijke vragen SP over de treindienst Dordrecht-Geldermalsen (nr. 1884)Mevrouw J. Gooiker (SP) wil van het college weten of het waar is dat de treindiensten Den Haag-Zoetermeer en Dordrecht-Geldermalsen met opheffing worden bedreigd. GS antwoorden dat er inderdaad verontrustende berichten in de media verschijnen, maar dat de situatie minder bedreigend is dan wordt verondersteld. GS hebben alleen bemoeienis met het tracé tussen Dordrecht en Geldermalsen: de zogenaamde Merwede-Lingelijn. Omdat het college nog met het ministerie in overleg is om de spoorlijn over te nemen kan er inhoudelijk nog niet diep op ingegaan worden. Het ministerie streeft ernaar voor 1 juli duidelijkheid te hebben.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Vaststelling projectopdracht RijnlandrouteRijnlandroute is de naam van een oost-westverbinding tussen de A4 en de A44, grofweg ter hoogte van Leiden. GS hebben ingestemd met de projectopdracht Rijnlandroute, versie 0.3. Gekeken wordt aan de hand van een maatschappelijke kosten/baten-analyse welke oplossingsrichting de beste is. Voor meer informatie, lees het eerder verschenen persbericht.

Aanbesteding concessie openbaar vervoer 2005-2011 Rijn en Bollenstreek/Midden-Holland/LeidenOp 1 januari 2005 loopt de huidige concessie voor het openbaar vervoer in de Rijn en Bollenstreek, Midden-Holland en Leiden af en moet er een nieuwe zijn verleend. Om een goede aanbesteding te kunnen doen is het nodig een bestek te hebben waarin precies staat beschreven wat er van een exploitant verwacht wordt. Om te kijken wat er in het bestek moet komen te staan, is een programma van eisen nodig. GS hebben beleidsmatige en strategische uitgangspunten vastgesteld die nodig zijn om in dit programma van eisen op te nemen.

Artikel 28 Wet op de Ruimtelijke ordening; (gedeeltelijke) goedkeuring bestemmingsplan Landelijk gebied 2002 LisseGS hebben het bestemmingsplan Landelijk gebied 2002 Lisse goedgekeurd, met uitzondering van enkele ondergeschikte punten. Het plan past in het Pact van Teijlingen en in het streekplan. Tegen het plan zijn zeven bedenkingen ingediend, die alle zijn verworpen.

Besluiten op bezwaarschriften ontheffing Flora- en Faunawet voor Rotterdam AirportOp 6 september 2002 heeft Rotterdam Airport een aanvraag om ontheffing van de Flora- en Faunawet ingediend. Het gaat om ontheffing voor het opzettelijk verontrusten en bestrijden van alle beschermde diersoorten met gebruikmaking van het geweer, kunstmatige lichtbronnen, honden, jachtvogels, kastvallen, vangkooien en lokvogels. Dit zou in het belang zijn van de veiligheid van het luchtverkeer en ter voorkoming van schade door konijnen en vossen op industrieterreinen. Op 8 oktober 2002 is een ontheffing verleend tot oktober 2003. Tegen deze ontheffing is bezwaar aangetekend door Stichting de Faunabescherming en AKD Prinsen van Wijnen namens Rotterdam Airport. Naar aanleiding van deze bezwaarschriften heeft de Derde Kamer van de bezwarencommissie aangegeven dat zij het belang van de luchtverkeersveiligheid erkent, maar dat zij er niet van overtuigd is dat het luchtveiligheidsbelang vereist dat alle diersoorten met nagenoeg alle middelen moeten worden bestreden. GS heeft daarom besloten een ontheffing te geven voor het gebruik van jachtvogels, geweer en kunstlicht, honden, fretten, kastvallen en vangkooien. Daarbij is de voorwaarde gegeven dat deze middelen uitsluitend mogen worden gebruikt indien preventieve maatregelen onvoldoende effectief zijn. Tegen de besluiten kan bij de Rechtbank 's-Gravenhage, sector bestuursrecht, beroep worden ingediend door bezwaarden en een verzoek om een voorlopige voorziening worden gevraagd.

Verleende subsidies

¤ 3.500,- voor 24 hours Business Game aan Area en studieverening Le Manageur ¤105.000,- aan Stichting Stimulans te Rotterdam in het kader van het Diversiteitsbeleid 2004, 2e tranche voor het project VWS "Pilot" Zuid-Holland 2004 ¤140.000,- aan de gemeente Noordwijk voor een voorlopige bijdrage aan de rotonde Klei-oost, conform het voor GDU 2002 vastgestelde programma ¤362.000,- aan de gemeente Alkemade voor het project Rotonde Alkemadelaan Roelofarendsveen, conform het Uitvoeringsprogramma GDU 2003 Zie ook: http://www.pzh.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp