Gemeente Breda

Persberichten


19-05-2004

Breda zet in op Kroonjuwelen

Breda wil een stad worden waar evenementen een groots decor vinden om jong en oud te plezieren en te betrekken bij heel veel activiteiten. Dat bleek wel tijdens de viering van het 750 jarig bestaan van de stad in 2002. Breda maakt zich op voor een toekomst met veel ambitie. Bronnen daarbij zijn cultuur, modern leven en zaken doen en samen optrekken in een dynamisch leefklimaat.

Het sterk en breed georganiseerde vrijwilligerslegioen staat borg voor het succes van de grote evenementen. Goed georganiseerd slaan ze de weg in naar de toekomst. De eisen die heden ten dage aan de organisatie van grote evenementen worden gesteld zijn hoog en complex. De omvang en de daarmee gepaard gaande problemen en kosten stellen evenementenorganisaties voor een opgave die zij niet alleen kunnen oplossen. Die opgave is een uitdaging voor de gemeente. In de unieke positie van stimulator, bewaker welzijn en samenleving, aanjager economie en werkgelegenheid, hoeder openbare orde en veiligheid en rentmeester van de stad en diens reputatie. Door samen op te trekken in zowel het klimaat waar evenementen hun grondslag vinden als in de complexiteit die de omvang van grote evenementen meebrengt vallen die rollen samen. De belangen van inwoners, publiek en organisaties en sponsors raken elkaar.

Dat de zorg van klein naar groot verloopt is evident. Dat brengt de levenscyclus mee. Maar dat de zorg met de omvang en de hoeveelheid publiek toeneemt is even vanzelfsprekend. Ieder evenement vereist daarom dezelfde 100% zorg en aandacht. Er zijn echter enkele zodanig grote evenementen dat de belangen van evenement en stad elkaar raken. Dan is er sprake van gezamenlijke zorg en dan trekken gemeente en evenement samen op om het succes ook beide te bereiken. We trekken samen op in regelgeving, sponsoring, investeringen en organisatie. Alleen dan ontstaat de noodzakelijke synergie vanuit stad en evenement. Winst is te boeken met het selecteren en ondersteunen van enkele van de grootste evenementen en het benoemen van deze Bredase kroonjuwelen. Dan kan de bijzondere omgeving van hele grote evenementen goed worden verzorgd en gecommuniceerd. Over die zorg gaat de toekomstvisie op evenementen.

De gemeente is belanghebbend en feitelijk zijn alle Bredanaars in een of andere rol dat ook. Daar gaan we hand in hand. Uiteraard is op de Kroonjuwelen ook het topniveau zorg en aandacht van toepassing. Dat spreekt vanzelf. We trekken samen op in regelgeving, sponsoring, investeringen en organisatie. Alleen dan ontstaat de noodzakelijke synergie om invloed op de reputatie van stad en evenement en slaat het succes op beiden neer door te kiezen voor een topklimaat voor de omvang van grote en heel grote evenementen. Kiezen om de toekomst van evenementen in de pas te laten lopen met de ambitie van de stad. De uiteindelijke politieke keuze zal bepalend zijn voor het klimaat en de omvang van Breda als evenementenstad. Dat geldt voor locaties, voor geld en voor wat er kan en mag. De raad wordt van harte uitgenodigd om die discussie te voeren, omdat grote en heel grote evenementen niet zonder een creatief fundament kunnen.

Breda, 19 mei 2004