GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 mei 2004 15:24
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Verantwoording kabinet over 2003 is bedroevend

(19 mei 2004)

In minder dan éénderde van de gevallen weet het kabinet aan te geven of er is bereikt wat het kabinet zich had voorgenomen. Het kabinet formuleert veel te weinig doelstellingen. Dat belemmert de beoordeling van de effectiviteit van het kabinetsbeleid. Het kabinet dient zich alsnog beter te verantwoorden, met name over de sterk gegroeide werkloosheid in 2003.

Op basis van de door het kabinet aangeleverde materiaal is het moeilijk om een politieke beoordeling te geven over het kabinetsbeleid. GroenLinks vindt het positief dat de Rekenkamer wél substantiële verbetering constateert op het gebied van de financiële verantwoording en de bedrijfsvoering. De meest in het oog springende ernstige tekortkoming die daar wordt geconstateerd, is bij het materiaalbeheer van Defensie.

GroenLinks is altijd fervent voorstander geweest van het VBTB-proces (Van beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording). Dat heeft tot doel dat de overheid aangeeft wat het wil bereiken met het te voeren beleid. Daarmee kan het parlement en de maatschappij beoordelen of het belastinggeld zinvol is besteed. Het is uitermate teleurstellend dat dit kabinet daar duidelijk geen werk van maakt. Het ontbreekt in de verantwoording ook aan informatie over de taakstellingen bij de departementen om het de collectieve sector efficiënter te laten werken. GroenLinks vindt dat een belangrijke omissie in de Verantwoordingsstukken.

In het Verantwoordingsdebat in juni zal GroenLinks vooral informatie van buitenaf gebruiken om toch een oordeel te vellen over het gevoerde beleid in 2003. Het kabinet heeft gefaald in het afremmen van de economische recessie. Het is niet gelukt om de groei van de werkloosheid te stoppen. Die ernstige verwijten vormen voor Groenlinks de kern van het debat.

Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -