Gemeente Hilvarenbeek


Uit de B&W-besluitenlijst van 18 mei 2004 (19-05-2004)

Rapportage luchtkwaliteit 2003
Op grond van het Besluit luchtkwaliteit (per 19 juli 2001) moeten gemeenten met meer dan 40.000 inwoners aan de provincie verslag uitbrengen over de luchtkwaliteit in hun gemeente. Voor kleinere gemeenten geldt die verplichting ook als er mogelijke knelpunten zijn te verwachten op grond van de aanwezigheid van snelwegen en/of provinciale wegen binnen de gemeentegrenzen (zoals in Hilvarenbeek het geval is).
Uit eerdere luchtkwaliteitrapporten voor Hilvarenbeek kwamen geen knelpunten naar voren waarvoor de gemeente maatregelen zou moeten treffen. Weliswaar werd een overschrijding geconstateerd van de milieunorm voor fijn stof, maar aangezien dit een landelijk probleem betreft is het de verantwoordelijkheid van het rijk om beleid c.q. maatregelen te ontwikkelen.
Het is wel zo dat de gemeente vanwege deze overschrijding verplicht is om ook te rapporteren over de luchtkwaliteit in 2003. Het college heeft het rapport luchtkwaliteit 2003 goedgekeurd. Het rapport wordt doorgestuurd naar de provincie Noord-Brabant.

Huisvesting onderwijs
Schoolbesturen kunnen - op grond van de Wet primair onderwijs - jaarlijks (tot 1 februari) aanvragen indienen voor het Huisvestingsprogramma. Vanwege werkzaamheden in verband met het opstellen van het Integraal Huisvesting Plan (IHP) is dit jaar de termijn uitgesteld tot 1 mei. De Hilvarenbeekse schoolbesturen (Stichting De Oude Vrijheid en Bestuurs-commissie Openbaar Onderwijs Hilvarenbeek) hebben in totaal zes aanvragen ingediend voor onderhoud, aanpassing en uitbreiding van schoolgebouwen.
Alle aanvragen zijn tijdig ingediend en - voorzover mogelijk - voldoende onderbouwd zodat ze in behandeling kunnen worden genomen.

Verkeerscirculatieplan, 2e tussenrapportage
Het college heeft kennis genomen van de tweede tussenrapportage van het Verkeers-circulatieplan (VCP) . De tweede tussenrapportage wordt op 25 mei a.s. gepresenteerd aan de commissie Openbare Werken en Milieu en op woensdag 26 mei vindt er een bijeenkomst voor inwoners plaats.
Uit de rapportage komt een tweetal varianten (6 en 7) naar voren dat het beste scoort. Aangezien de verwachting bestaat dat deze varianten pas op lange(re) termijn gerealiseerd kunnen worden, streeft het college ernaar om ook voor de korte termijn met oplossingen te komen.

Het college kiest daarbij voor:

verdere terugdringing van de automobiliteit;

maatregelenpakket B, hetgeen inhoudt dat een aantal straten wordt ingericht voor eenrichtingsverkeer. Het gaat daarbij om een gedeelte van de Doelenstraat (tussen Petershemstraat en Paardenstraat) en een gedeelte van de Gelderstraat (tussen Diessenseweg en Rogier van Leefdaelstraat. Onderdeel van het maatregelenpakket is verder het realiseren van een doorsteek tussen Bloemenstraat en Schuttersweg. Daarnaast zullen uiteraard ook de aangrenzende wegen worden aangepast aan de wijzigingen.

Het college is verder van mening dat de relatie tussen de verkeersproblematiek op de N269 en het VCP in onderlinge samenhang moeten worden bezien. Dat betekent dat ten aanzien van de oplossingen voor de langere termijn het overleg wordt afgewacht dat op 24 mei aanstaande plaatsvindt met de provincie.