Algemene Inspectiedienst (AID)

Schapen- en geitenhouders houden zich niet aan de voorschriften Kerkrade, 19 mei 2004
Een kwart van de schapen en geitenhouders houdt zich niet aan de Identificatie- en registratieregeling (I&R). Dit blijkt uit een onderzoek van de Algemene Inspectiedienst naar de naleving van de zogenoemde I&R-regeling in 2003. De overtredingen die werden geconstateerd, hadden te maken met de afwezigheid van voorgeschreven oormerken, het niet invullen van het mutatieformulier en het niet bijhouden van een bedrijfsregister. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat nalatigheid en gebrek aan kennis de twee meest voorkomende redenen zijn voor het niet naleven van de I&R-voorschriften. De Algemene Inspectiedienst zal ook in 2004 extra controleren op de naleving van deze voorschriften waarbij eveneens gekeken zal worden naar de ongeregistreerde schapen- en geitenhouder. Meestal betreft het hier zogenoemde hobbydierhouders.

Om bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte snel inzicht te hebben in de verblijfplaats van landbouwhuisdieren, is iedereen die beroepsmatig of als hobby schapen en geiten houdt, verplicht de dieren te laten registeren. Naast de registratie van de dieren zijn de schapen- en geitenhouders ook verplicht om hun dieren te merken en een bedrijfsregister bij te houden. Daarnaast moet elk jaar een mutatieformulier worden opgestuurd waarop vermeld moet worden hoeveel geiten en schapen op de peildatum (1 november) aanwezig zijn.

In totaal werden in het kader van het onderzoek naar de naleving van de regelgeving 860 controles uitgevoerd. Het ging hierbij om controles bij schapen- en geitenhouders die ondanks herhaaldelijke verzoeken nalatig waren geweest bij het inleveren van het mutatieformulier, bij schapen- en geitenhouders in het algemeen en om controles bij de verzamelplaatsen, slachthuizen en bij schapenvervoer. Er werden 42 processen-verbaal en 162 waarschuwingen aangezegd voor het niet merken van schapen of geiten, het niet bijhouden van het voorgeschreven bedrijfsregister en/of het niet insturen van het mutatieformulier.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.