Politie Groningen

Politie maakt einde aan reeks bedrijfsinbraken (19/05/04)

Groningen 19-05-2004 - Met de aanhouding van een 37-jarige man zonder vaste verblijfplaats heeft de politie een einde gemaakt aan een reeks bedrijfsinbraken waarbij met name flatscreens werden weggenomen. De inbraken werden in de zuidwestelijke wijken van de stad gepleegd, met name in de omgeving van Swietenlaan, Stadspark/ Rozenburglaan. De aangehouden verdachte wordt verdacht van het plegen tientallen inbraken waarbij hij een ruit ingooide en vervolgens een of meerdere flatscreens en/of computers wegnam.

De verdachte werd door een rechercheteam aangehouden dat speciaal was geformeerd om de opvallende stijging van het aantal bedrijfsinbraken in de eerste drie maandan van 2004 een halt toe te roepen. De verdachte die begin april werd aangehouden heeft inmiddels over 19 inbraken een verklaring afgelegd. Gezien het sporenmateriaal dat bij verschillende inbraken werd verzameld en de werkwijze komt de man in aanmerking voor nog zon dertig zaken.

De werkwijze van de man was dat hij meestal met een steen of tegel een ruit ingooide en vervolgens de computerapparatuur wegnam. De gemiddelde buit per inbraak lag op zon 1000 euro terwijl de herstelschade eveneens gemiddeld zon 1000 euro bedroeg. De man verbleef tijdens de periode waarin hij de inbraken pleegde voornamelijk in een schuurtje in de wijk Corpus den Hoorn zodat hij na de inbraken snel weer op zijn thuishonk was. Van de bij de inbraken ontvreemde buit werd niets teruggevonden.

In het verdere onderzoek hield de politie een 25-jarige man uit Groningen aan voor heling. Hij verklaarde tegenover de politie betrokken te zijn geweest bij de heling van de buit van een bedrijfsinbraak aan de Rozenburglaan. Na zijn inverzekeringstelling is de man na verhoor en onderzoek op vrije voeten gesteld in afwachting van verdere vervolging. De bedrijfsinbreker zit nog steeds vast in voorlopige hechtenis.

Preventie
In het onderzoek bleek dat veel kantoren en bedrijven hun flatscreens en computers zoals laptops als het ware in de etalage hadden staan. Er werden na sluitingstijd geen gordijnen, luxaflex of andere zicht ontnemende maatregelen genomen. De inbreker ziet de buit staan achter het raam en kan buiten kantooruren een ruit forceren en door handreiking de apparatuur aan de kabels naar buiten trekken. De totale inbraakactie kost dermate weinig tijd dat een alarmering niet afschrikt en in dit geval uit preventief oogpunt onvoldoende effectief is.
Het sluiten van bijvoorbeeld luxaflex en het bevestigen van een speciaal staalkabeltje tussen flatscreen en het bureau zijn simpele goedkope preventiemaatregelen die een hoop ellende kunnen voorkomen. Ook het goed opbergen van laptops is aanbevelenswaardig.