Socialistische Partij

Graaicultuur bij Nuon?

De topmannen van energiebedrijven als Essent en Eneco blijken vele malen beter belegde boterhammen te verdienen dan de ministers. Een paar cijfers: de top van Essent verdient ruim 6 ton euro per, die van Eneco een niet minder schamele 3 ton. Ter vergelijking: de minister-president verdient rond de 150.000 euro.

Deze en andere gegevens stonden vorige week te lezen in het NRC. Wat de topman van het Nuon verdient, het Noord-Hollandse energiebedrijf, stond niet vermeld. Ongetwijfeld zal het in de orde van grootte zijn als dat van de andere topheren in de energiesector. De SP vindt een dergelijke goede betaling van de top in het algemeen, of het nu een bedrijf als Ahold is, of een semi-overheidsbedrijf als Essent, niet verteerbaar.

Echter, bij de semi-overheid betreft het dan ook nog eens gemeenschapsgeld. De mate van onverteerbaarheid wordt daarmee nog vele malen groter. Immers waarom zouden onze euroguldens in de zak van het handgemaakte maatpak van de directeur van het energiebedrijf verdwijnen? Bovendien, de energiebedrijven presteren ook nog eens zwaar onder de maat.

In het consumentenprogramma van de Vara, Kassa, staan Essent, Eneco en Nuon vrijwel constant in de top 3 van bedrijven die het minst klantvriendelijk werken. Een reden te meer voor de provincie, zou de SP zeggen, als aandeelhouder van het Nuon, het bedrijf op zijn prestaties alsmede de salarisstructuur van de top aan te spreken. Met dat doel voor ogen heeft de SP schriftelijke vragen gesteld.