GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 mei 2004 15:35 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Minister moet ingrijpen bij woningcorporaties

(19 mei 2004)

Kamervraag
Woningcorporaties verrijken zichzelf en hun directeuren. Dat is onacceptabel, zeker omdat de huurders tientallen euro's per maand inleveren. Groenlinsk wil dat de huren worden bevroren, dat de vermogens van corporaties worden afgroomd en dat de salarissen van directeuren aan banden worden gelegd.

Een directeur van een woningcorporatie mag niet méér verdienen dan een minister. Zeker in een tijd dat huurders tientallen euro's moeten inleveren, is het niet uit te leggen dat de topbestuurders zich ongeremd verrijken. Dat stelt Ineke van Gent in schriftelijke vragen aan minister Dekker.

Daarnaast ergert GroenLinks zich mateloos aan het almaar groeiende vermogensoverschot van de corporaties. Jaarlijks schrijven deze organisaties 1 miljard euro bij op hun eigen rekening. Dat kost ieder huurder dus een euro per dag, en dat is water naar de zee dragen.

Daarom wil Ineke van Gent dat de minister van VROM de huren bevriest: de corporaties hebben deze extra inkomsten niet nodig gezien hun exorbitante overschotten en ongebreidelde uitgaven voor de eigen organisatie. En dat terwijl de huurders de broekriem steeds steviger moeten aanhalen.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ingediend 19 mei 2004, over de vermogensovermaat van woningcorporaties.


1. Heeft u kennis genomen van de artikelen in de Volkskrant over de steeds rijker wordende woningcorporaties?


2. Kunt u bevestigen dat het vermogen van de corporaties in 2003 met een miljard euro is gegroeid en dat het vermogen de komende tien jaar groeit tot 23 miljard? Wat vindt u van deze enorme vermogenstoename?


3. Beseft u dat, bij een vermogensgroei van 1 miljard euro per jaar, de corporaties dagelijks bijna drie miljoen euro bijschrijven? Oftewel, dat ieder hurend huishouden een euro per dag bijdraagt aan de overschotten? Wat is hierover uw mening?


4. Wat is uw oordeel over het feit dat huurders, waarvan meer dan 1 miljoen huishoudens met een inkomen onder de huursubsidiegrens, ondanks deze vermogensgroei tientallen euro's per jaar extra aan huur moeten gaan betalen? Vindt u dit rechtvaardig? Overtuigen deze cijfers u van de noodzaak om de huren te bevriezen? Zo nee, waarom niet?


5. Kunt u daarnaast bevestigen dat de woningcorporaties in 2003 slechts 500 miljoen euro hebben geïnvesteerd in nieuwbouw, renovatie en leefbaarheid? Hoe beoordeelt u deze inspanningen in verhouding tot de vermogensaanwas met 1 miljard euro per jaar?


6. Kunt u zich voorstellen dat huurders steeds meer het gevoel krijgen water naar de zee te dragen? Deelt u de mening dat de - in verhouding - beperkte investeringen van corporaties aan dit gevoel bijdragen?