Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Grave, 18 mei 2004

COMPUTERTIJDSCHRIFT NCT NU OOK OP ANDERSLEZEN.NL

De Anders Lezen Bibliotheek FNB verzorgt onder andere gesproken kranten en tijdschriften voor mensen met een leeshandicap. Één daarvan is NCT, het blad voor visueel gehandicapte computergebruikers. Vanaf deze week worden delen van dit tijdschrift ook in digitale vorm via internet aangeboden. Met computeraanpassingen als vergrotingsoftware, spraaksynthese of een brailleleesregel kunnen mensen die blind of slechtziend zijn deze teksten lezen.

Op het webportaal voor mensen met een leeshandicap "www.anderslezen.nl" biedt FNB NCT-service. In de rubriek "Besprekingen" aldaar staan tekstbestanden van artikelen uit de gesproken NCT, bijvoorbeeld over de laatste hulpmiddelen voor visueel gehandicapten op computergebied en mobiele telefonie. Daarnaast zijn er cursussen te downloaden, zoals over het ontwerpen van websites of het bewerken van geluid. In "Tips & Trucs" worden vragen van lezers beantwoord. Ten slotte biedt het "Links" naar de gedrukte computerbladen waaruit de gesproken NCT putte. U vindt NCT-service op www.anderslezen.nl in de rubriek "Hulp". We nodigen iedereen uit om er eens een kijkje te nemen, de toegang is kosteloos.

De internetservice Anderslezen.nl is alleen toegankelijk voor mensen met een leeshandicap. Naast een visuele handicap kan dat ook dyslexie, afasie of een motorische stoornis zijn. Via deze service kunnen zij iedere dag alle landelijke en een groot aantal regionale kranten per e-mail ontvangen. Daarnaast biedt het onder andere een grote collectie tijdschriften, boeken en studielectuur, nieuws, een trefpunt en clubs. Anderslezen.nl voldoet aan alle internationale richtlijnen voor toegankelijkheid en heeft bovendien de mogelijkheid om de webpagina's naar eigen voorkeur op te maken: de indeling, kleuren en lettergrote kunnen worden aangepast.

Anderslezen.nl wordt verzorgd door FNB, de organisatie die lectuur toegankelijk maakt voor mensen met een leeshandicap; van gesproken kranten en tijdschriften tot brailleboeken, van studie- en vaklectuur in aangepaste leesvormen tot bladmuziek in braille of in gesproken vorm. Wilt u meer weten over NCT op Anderslezen.nl, over de gesproken versie van NCT of de andere diensten van FNB? Neemt u dan contact op met FNB in Grave, telefoon (0486) 486 486 of per e-mail: abonnee@fnb.nl.

Noot voor de redactie (