Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: xxx 145 AH
Datum: 19 mei 2004

Provincie start onderzoek naar ontwikkelingen op het terrein van wonen, welzijn en zorg

De provincie gaat onderzoek doen naar de ontwikkeling van vraag en aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Her en der verspreid in Fryslân zijn hier wel gegevens van bekend, maar het ontbreekt aan één goed, integraal overzicht. De huidige ontwikkelingen in de maatschappij binnen wonen, welzijn en zorg vragen volgens de provincie om zo'n overzicht. Het gaat dan om ontwikkelingen als de vermaatschappelijking van de zorg, de extramuralisering en de toenemende vergrijzing. Deze zorgen er samen voor dat steeds meer mensen met een kleine of grote zorgvraag steeds langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen woning en woonomgeving. Dit vraagt fysieke aanpassingen aan (nog te bouwen) woningen. Maar het vraagt tegelijkertijd ook aandacht voor de organisatie van de zorg- en hulpverlening en het aanbod van welzijnsvoorzieningen in de woonomgeving. Voor de provincie betekent dit ook dat de beleidsterreinen wonen, welzijn en zorg steeds meer in elkaar grijpen en steeds meer vragen om een gezamenlijke benadering.

Een voorwaarde voor het succes van het woon-, zorg- en welzijnsbeleid is dat er kwantitatief en kwalitatief voldoende aanbod is dat kan voldoen aan de toenemende vraag. Daarom moeten vraag en aanbod bekend zijn. Het gaat dan om de huidige en toekomstige vraag (tot in 2020) van vier zorggroepen: ouderen, verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten en cliënten van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Concreet gaat het bijvoorbeeld om de behoefte aan volledig toegankelijke woningen (zogenaamde nultredewoningen) of levensloopbestendige woningen, huishoudelijke verzorging of ondersteunende begeleiding. Maar het kan ook gaan om de vraag naar welzijnsdiensten zoals een maaltijdvoorziening, boodschappendienst of dagopvang.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt bij het vormgeven van de provinciale rol in de lijn van het stimulerend toezicht. Daarnaast nodigt de provincie betrokken partijen uit de informatie te gebruiken bij het (verder) vormgeven van hun visie op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Er komt een brede klankbordgroep met uiteenlopende externe partijen die de bruikbaarheid van de resultaten in de lokale Friese situatie vergrootbewaakt en daarmee zorgt voor meer draagvlak.

Het onderzoek vindt hoofdzakelijk plaats in van mei tot en met juli met op onderdelen een uitloop in het najaar. Er wordt tijdens het traject ook nagedacht over hoe de informatie meer permanent in samenhang beschikbaar kan komen. Voor de uitvoering van het provinciaal onderzoek is adviesbureau Companen ingeschakeld.

---- --