VVD



Nieuws

19 mei 2004 - VVD: teleurgesteld over mislukken
sociaal akkoord

De VVD Tweede-Kamerfractie is zeer teleurgesteld dat het erop lijkt dat het overleg tussen het kabinet en de sociale partners lijkt te mislukken en daarmee het sociaal akkoord in de prullenmand dreigt te verdwijnen. De VVD-fractie hecht aan het totstandkomen van een sociaal akkoord. Vice-fractievoorzitter Bibi de Vries noemt de opstelling van de vakbeweging onbegrijpelijk en hoopt dat de vakbeweging alsnog haar verantwoordelijkheid neemt.

Bibi de Vries vindt dat het kabinet meer dan genoeg gedaan heeft om de vakbeweging tegemoet te komen. "De regering heeft de prepensioenleeftijd al met een jaar verlaagd van 63,5 naar 62,5 jaar. Dat vind ik op het randje. Immers op dit moment werkt 14 procent van de mensen boven de 60 jaar en dat moet fors omhoog. Voor de VVD is het van groot belang dat de individuele werknemers een eigen keuzevrijheid hebben om al dan niet deel te nemen aan een collectieve prepensioenregeling. De vakbeweging vertrouwt deze beslissing niet toe aan individuele werknemers. Dat is niet van deze tijd. Onbegrijpelijk," aldus de VVD vice-fractievoorzitter.

De Vries verwacht dat de discussie zal losbarsten als er geen sociaal akkoord komt over het algemeen verbindend verklaren van CAO's. De Vries: "De vakbeweging heeft al aangegeven dat zij zich dan niet gebonden voelt aan een meerjarige 0-lijn. Een kortzichtige opstelling. In het belang van onze economie is een meerjarige 0-lijn noodzakelijk."