Gemeente Capelle a/d IJssel

Iepziekte bedreigt voortbestaan Hollandse iep

De gemeente Capelle aan den IJssel staat bekend om zijn groene karakter. Een belangrijke boom uit dit groene straatbeeld is nog steeds de Ulmus hollandica, ofwel de Hollandse iep. De oudste iepen in Capelle zijn ongeveer 40 jaar en staan aan de 's-Gravenweg en de Groenendijk. De gemeente heeft nu nog ongeveer 2.000 iepen. Helaas neemt dit aantal als gevolg van de oprukkende iepziekte elk jaar verder af. Als de ziekte toeslaat, is de boom niet meer te redden. Zij moet zo snel mogelijk worden gekapt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Snelle verspreiding bij warm weer
De iepenspintkever verspreidt de iepziekte. De kever eet van de boom en besmet tegelijkertijd de boom met een schimmel die de vaten van de boom verstopt. Binnen een week verandert een gezonde mooie iep in een kale, ten dode opgeschreven boom. Zodra een iep ziek is, valt hij niet meer te redden en moet hij worden gekapt. Vooral bij warm weer gaat de verspreiding snel. De kevertjes gedijen dan het beste.

Preventie
Medewerkers van de gemeente controleren tussen mei en september regelmatig alle 2.000 iepen die onze gemeente rijk is. Dankzij deze controle worden zieke iepen snel opgespoord en gekapt. Een zieke iep is een besmettingshaard voor zijn omgeving. Alleen door snel te kappen en het hout te versnipperen wordt verdere verspreiding tegengegaan.
In een aantal gemeenten worden iepen geïnjecteerd met een vaccin tegen de ziekte. In Capelle wordt deze methode selectief toegepast en worden dit jaar ongeveer 180 iepen geïnjecteerd. Deze methode is duur en daarom alleen zinvol bij waardevolle monumentale oude iepen, zoals die langs de Amsterdamse grachten staan. Het injecteren geeft geen garantie dat de iep gezond blijft. De gemeente maakt daarom spaarzaam gebruik van deze preventiemethode en richt zich meer op intensieve controles.

Transportverbod
Wanneer controleurs van de gemeente een zieke iep op particuliere grond aantreffen, krijgt de eigenaar een brief in de bus met het verzoek de iep zo snel mogelijk te (laten) kappen. Zodra dit is gebeurd, moet het hout worden versnipperd. Afvoeren of opslaan van het hout is verboden. De kever legt namelijk zijn eitjes in het dode hout. Door het hout te vervoeren of op te slaan blijft de besmettingshaard bestaan met catastrofale gevolgen voor andere iepen in de omgeving.
Wanneer een iep is gekapt, zorgt de gemeente ervoor dat het hout wordt versnipperd. De snippers kunt u wel gebruiken voor bijvoorbeeld het ophogen van de tuin.

Niet zomaar kappen
Wanneer u denkt dat u een zieke iep in uw tuin heeft, mag u deze niet direct kappen. U moet eerst contact opnemen met de gemeente. Een medewerker komt dan langs en bekijkt of de iep ook echt ziek is en welke maatregelen nodig zijn. Als de iepziekte wordt geconstateerd is een kapvergunning niet nodig. Snel handelen is dan het belangrijkste.

Couwenhoekseweg
Recent heeft de gemeente een twintigtal iepen vanuit het Rivium verplant naar de Couwenhoekseweg. Deze iepen stonden hier in de weg in verband met de verdubbeling van de Frogbaan. Omdat de iepen gezond en nog lang niet uitgegroeid zijn, is gekozen om de bomen ergens anders in de gemeente terug te plaatsen. De Couwenhoekseweg, tussen de wijken Middelwatering en Oostgaarde, is gekozen omdat hier in het verleden een flink aantal iepen zijn uitgevallen vanwege de iepziekte.

Voor meer informatie of meldingen van zieke bomen kunt u contact opnemen met de heer Frederiks, telefoon 010-2848629 of met mevrouw Hoppezak, telefoon 010-2848674.