Gemeente Voorschoten

Persberichten - Landelijke werkgroep Fietsendiefstal bezoekt Voorschoten
Uitgebracht op: woensdag 19 mei 2004

Op woensdag 19 mei vergaderde de landelijke werkgroep Fietsendiefstal in Voorschoten op het gemeentehuis. De landelijke werkgroep fietsendiefstal (onder voorzitterschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is ingesteld naar aanleiding van het Integraal Veiligheidsprogramma van het Kabinet en heeft totdoel het aantal fietsendiefstallen in ons land terug te dringen.

De landelijke werkgroep bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van enkele ministeries, de politie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Fietsersbond en diverse branche-organisaties. De wekgroep vergadert tweemaandelijks en bij voorkeur op locaties waar actief aan het onderwerp fietsendiefstal wordt gewerkt. Het initiatief van de gemeente Voorschoten om samen met de NS, de politie en de Fietsersbond te zorgen dat de kans op diefstal van fietsen op en rond station Voorschoten zo klein mogelijk is, viel positief op.

Tijdens de vergadering in het gemeentehuis werd vanuit de gemeente en de politie de aanpak van fietsendiefstal bij station Voorschoten toegelicht. Ook werd ingegaan op de achtergronden van het convenant Sociaal veilige stations en omgeving, waar deze aanpak een uitvloeisel van is. In het convenant hebben de gemeente Voorschoten, de gemeente Leiden, de politie en de NS vastgelegd dat zij gezamenlijk de veiligheid op en rondom de NS-stations Voorschoten en De Vink gaan verbeteren.

Lokale maatregelen tegen fietsendiefstal

Om fietsendiefstal bij station Voorschoten te minimaliseren onderneemt de politie tal van acties, waaronder het surveilleren op en rondom het stationsplein, het controleren van opkopers van fietsen (de zogeheten helingcontrole) en het zorgvuldig behandelen van aangiftes. Ook zijn in de maand maart, in samenwerking tussen de gemeente, de politie, de NS en de Fietsersbond, enkele malen flyers uitgedeeld op het station. In de flyers staan tips die aangeven wat reizigers zelf kunnen doen om fietsendieven af te schrikken. Ook worden reizigers in de flyers aangespoord om bij diefstal altijd aangifte te doen bij de politie (Zwaluwweg 4) en verdachte situaties te melden via 0900-8844.

Aansluitend op de flyeractie heeft op twee middagen in april een fietsgraveeractie plaatsgevonden bij het station. Deze was bijzonder succesvol: circa 175 mensen hebben hun postcode in hun fiets laten graveren.


- einde bericht -