Stadsdeel Zeeburg

Buurthaven in Spoorwegbassin

Stadsdeel Zeeburg en Nautiek Vaaropleidingen gaan samenwerken om een buurthaven in het Spoorwegbassin te realiseren. Daartoe hebben stadsdeelwethouder Jan Hoek en Rob van Zanten van Nautiek vandaag een intentieovereenkomst ondertekend.

De buurthaven maakt deel uit van het project Van Lohuizen in het Oostelijk Havengebied. Met dit project wil Zeeburg onder meer een buurthaven en een stadshaven realiseren ter bevordering van de waterrecreatie in het stadsdeel. Met de realisatie van deze havens wil stadsdeel Zeeburg voorzien in de grote vraag naar ligplaatsen. De Entrepothaven is de beoogde locatie voor de stadshaven. De buurthaven in het Spoorwegbassin wordt gesitueerd tussen het Borneo-eiland en Sporenburg. Deze haven zal een plaats bieden aan circa 200 kleine pleziervaartuigen van bewoners uit Zeeburg en in het bijzonder uit het Oostelijk Havengebied.

In de intentieovereenkomst is afgesproken dat Nautiek Vaaropleidingen plannen gaat ontwikkelen voor aanleg en exploitatie van de buurthaven. In de plannen wordt speciaal aandacht besteed aan het beheer van de haven. Zo dienen de omwonenden te worden betrokken bij het opstellen van het beheerplan.
Verwacht wordt dat met de aanleg van de buurthaven begin volgend jaar kan worden gestart. Medio 2005 zouden dan de eerste vaartuigen in de nieuwe jachthaven kunnen liggen.

Over de plannen zullen de bewoners en belanghebbenden in het gebied uitvoerig worden geïnformeerd tijdens een informatiebijeenkomst in juni. De datum, tijd en locatie worden tijdig bekendgemaakt met een bewonersbrief.