Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Nieuwe Telecomwet in werking

Nummer: 555

Datum: 19-05-2004


Vandaag treedt de nieuwe Telecomwet in werking. Met het in werking treden van de nieuwe Telecomwet zijn 6 Europese richtlijnen in de Nederlandse wet geïmplementeerd en is de wet uit 1998 herzien. De 6 richtlijnen zijn: de kaderrichtlijn, de toegangsrichtlijn, de machtigingsrichtlijn, de universele dienstenrichtlijn, privacyrichtlijn en de richtlijn mededinging elektronische communicatiesector. Deze richtlijnen hebben als doel het bevorderen van concurrentie in de telecommunicatiesector en het veiligstellen en verbeteren van consumentenbelangen. De belangrijkste punten uit de nieuwe wet zijn de volgende:


Betere consumentenbescherming

Vanwege de grote toename van de hoeveelheid ongewenste communicatie (spam) stelt de nieuwe wet dat elektronische reclameboodschappen alleen mogen worden verstuurd als de consument hiervoor vooraf toestemming heeft gegeven. Dit wordt ook wel het opt-in regime genoemd. Opta is de toezichthouder die hierop moet toezien. Zij kan boetes opleggen tot ¬ 450.000 en ook een last onder dwangsom opleggen. De meeste spam komt uit landen buiten Europa en is niet aan te pakken met de nieuwe Telecomwet. Minister Brinkhorst zal daarom het voorzitterschap van de Europese Unie gebruiken om Europees en mondiaal de handen in één te slaan tegen de verspreiding van spam.
Ook verbetering van de transparantie van prijs en kwaliteit van diensten wordt beter geregeld in de nieuwe wet. Consumenten moeten voor het sluiten van een contract geïnformeerd worden over de tarieven, de wachttijd bij eerste aansluiting en de geboden kwaliteit. Ook kunnen zij bij een wijziging van de contractuele voorwaarden het contract kosteloos beëindigen. Opta krijgt meer mogelijkheden om markten transparanter te maken zodat de consument meer kan profiteren van de liberalisering. De wet biedt de mogelijkheid om aanbieders van bepaalde diensten te verplichten om zich aan te sluiten bij een onafhankelijke geschillencommissie. Daarnaast wordt de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de zogenaamde universele diensten (onder meer aansluiting op en toegang tot de vaste telefoon; beschikbaarheid telefooncellen en telefoongidsen) gewaarborgd.


Uitbreiding werkingssfeer

De nieuwe Telecomwet is techniek neutraal en daarom ook van toepassing op alle elektronische communicatienetwerken. De oude Telecommunicatiewet was vooral gericht op telefonie en huurlijnen.
Meer flexibiliteit

De nieuwe wet sluit veel meer aan bij de algemene mededingingsregels zoals ook door de NMa wordt toegepast (afbakening van markten, vaststelling van aanmerkelijke marktmacht).
In de oude wet was veel geregeld in de wet zelf: de afbakening van markten, aanmerkelijke marktmacht bij 25% marktaandeel, welke verplichtingen gelden voor partijen met aanmerkelijke marktmacht. Dat leidde soms tot overregulering en soms tot onderregulering, waardoor problemen niet konden worden aangepakt. De nieuwe wet geeft meer keuzemogelijkheden zodat veel beter maatwerk kan worden geleverd. In de nieuwe wet moet de Opta als toezichthouder beslissen welke maatregelen het meest passend zijn in een concreet geval.


Europese consultatie

De samenwerking tussen de Europese Commissie en de verschillende nationale Optas (nationale regelgevende instanties, nri's) moet worden verbeterd om een consistente toepassing van de nieuwe regels te bevorderen. Om consistentie te bevorderen moeten de nri's alvorens belangrijke beslissingen te nemen die gevolgen voor de relevante markt hebben en die van aanzienlijke invloed zijn op de handel tussen lidstaten de Commissie en andere nri's consulteren. In een beperkt aantal gevallen kan de Commissie een voorgenomen maatregel blokkeren.