Gemeente Zwolle

Nieuw parkeerbeleid in uitvoering

Hoe staat het met het nieuwe parkeerbeleid van gemeente Zwolle? Hoe wordt dit uitgevoerd en welke wijken worden het eerst aangepakt? En: hoe kunnen wijkbewoners reageren op de plannen?

Het nieuwe parkeerbeleid is onder meer nodig omdat de binnenstad autoluw wordt gemaakt en omdat de parkeeroverlast in de omliggende wijken (de schilwijken) toeneemt. Met één beleid voor zowel binnenstad als schilwijken wil de gemeente de parkeerdruk op een evenwichtige manier verdelen over de stad. Zo wordt voorkomen dat de parkeerdruk en mogelijke overlast van de ene wijk naar de andere verschuift.

Zwolle kampt helaas met een probleem waar alle grotere steden in Nederland mee te maken hebben: toenemend autoverkeer. Gezien de beperkte ruimte zal parkeren in de binnenstad altijd lastig zijn. Met een duidelijk parkeerbeleid wil de gemeente parkeerproblemen oplossen en overlast voorkomen.

Binnenstad autoluw
Onderdeel van het nieuwe parkeerbeleid is het autoluw maken van de binnenstad. Voordat dit gebeurt zullen de parkeervoorzieningen in de wijken worden aangepast. De gemeente wil voorkomen dat door het autoluw maken van de binnenstad, mensen hun auto parkeren in de schilwijken. Met alle overlast van dien voor de wijkbewoners. Daarom worden maatregelen voorgesteld om de parkeerterreinen in de binnenstad beter te benutten. Zakelijke vergunninghouders zijn in de toekomst aangewezen op parkeerplaatsen buiten het centrum. In de schilwijken mogen alleen de bewoners en belanghebbenden parkeren die in het bezit zijn van een ontheffing. Wel zullen de parkeerplaatsen worden ingericht voor dubbelgebruik. Tegen betaling is hier parkeren (maximaal 1 tot 2 uur) toegestaan, zodat bezoek voor de wijk wel mogelijk is. Langparkeerders die elders moeten zijn - bijvoorbeeld bij kantoren en winkels in de binnenstad
- worden door de beperkte parkeertijd uit de wijken geweerd. Voor bezoekers van bewoners wordt een speciale regeling getroffen die het mogelijk maakt dat bezoekers tegen een gereduceerd tarief kunnen parkeren.

Inspraak voor wijkbewoners
De uitwerking van het parkeerbeleid zal aan de wijkbewoners worden voorgelegd. Binnenkort beoordeelt het college van burgemeester en wethouders de uitwerkingsplannen voor Dieze-West en Assendorp. Gaat het college akkoord, dan volgt een inspraaktermijn. Bewoners kunnen tijdens inloopbijeenkomsten in hun wijk hun mening geven over de plannen. Onlangs hebt u in de informatiefolder ´Nieuw parkeerbeleid voor de binnenstad en omliggende wijken´ kunnen lezen hoe de invoering van het nieuwe parkeerbeleid gepland stond. Deze planning is veranderd omdat het nemen van besluiten meer tijd heeft gevergd dan was voorzien. De planning is nu:

26 mei 2004: huis-aan-huis brief met informatie en uitnodiging (met precieze data) voor de inloopbijeenkomsten aan inwoners van de wijk(gedeelt)en waar het parkeerbeleid invloed heeft.
1 juni 2004: besluit over uitwerkingsplannen door het college van burgemeester en wethouders. Bij een positief besluit volgt de inspraak van 9 juni tot en met 7 juli 2004 (N.B.: de plannen kunnen ook worden aangehouden en dan schuift alles op!).
Tussen 7 en 11 juni 2004: verspreiding tweede informatiefolder. Hierin worden de uitwerkingsplannen uitgelegd en veelvoorkomende vragen alvast beantwoord. Bewoners van Dieze-West en Assendorp (tussen Van Karnebeekstraat en Hortensiastraat) ontvangen de informatiefolder thuis, voor de binnenstad liggen ze in het informatiecentrum op het stadhuis. U kunt de informatiefolders vanaf die week ook downloaden van deze website.
In week 25 en 26: inloopbijeenkomsten voor inwoners van de binnenstad, Dieze-West en Assendorp. Data worden gepubliceerd in de Peperbus van 9 juni 2004.

Na de inloopbijeenkomsten worden alle reacties verwerkt in een inspraakrapportage. Deze wordt vervolgens behandeld door het gemeentebestuur en de commissie Ruimte. De uitwerkingsplannen worden daarna behandeld in de gemeenteraad.

Kijk in uw brievenbus en op zwolle.nl
Woont u in de binnenstad, Dieze-West of Assendorp? Dan ontvangt u binnenkort een uitnodiging voor de inloopbijeenkomsten. Wilt u meer weten over de uitwerkingsplannen? Vanaf 3 juni 2004 kunt u deze downloaden op deze site. Hier kunt u nu alvast het nieuwe parkeerbeleid (zoeken naar Koersdocument) lezen.


---