Gemeente Zwolle

Aanbesteding nieuwe theater valt voordelig uit

De realisering van het nieuwe theater in Zwolle is bijna zover. De aanbesteding is voordelig uitgevallen. Daarnaast is op de totale bouwsom een aantal degelijke bezuinigingen doorgevoerd. Het college is daarmee binnen de kaders van het jongste raadsbesluit gebleven.

De bouw van het nieuwe theater op het Noordereiland kost de gemeente Zwolle ¤ 24.011.000,-- Deze uitkomst zit ¤ 2.361.000,-- boven het verleende krediet van maart 2000. Dit spoort met de door de gemeenteraad toegestane rente- en prijsontwikkelingen. Dit bijzondere scherpe financiële resultaat is onder andere behaald door bezuinigingen in het gebouw te vinden en door de meevallende aanbesteding. De aanbesteding is ruim 2,5 miljoen euro lager uitgevallen dan geraamd.

De geselecteerde aannemers zijn:
Bouwkundig, inclusief bouwput en bodemsanering BAM Werktuigkundige installaties GTI Zwolle
Elektrotechnische installaties en liften Hellebrekers Theatertechniek Selectie nog niet afgerond

Het college stelt de gemeenteraad voor het resterende incidentele tekort van ¤ 2,4 miljoen als gevolg van rente- en prijsontwikkelingen structureel te dekken in het totaal van de uitkomsten van de perspectiefnota. Verder is er een begroot structureel tekort in de exploitatie van ¤ 97.500. Dit bedrag zal de stichting Odeon binnen de exploitatiebegroting dienen op te vangen.

De afgelopen maanden is ook gewerkt aan de sponsoractie van het nieuwe theater. Er is een comité gevormd van ambassadeurs voor het nieuwe theater, waarin tien vooraanstaande Zwollenaren zitting hebben. Het comité heeft de eerste toezeggingen binnen, ondanks het feit dat er nog geen schop de grond in is gegaan. De eerste resultaten zijn zo bemoedigend, dat het college het verloop van de sponsoractie de komende jaren met vertrouwen tegemoet ziet.


---