Provincie Zuid-Holland

Rapportage afvalberging Derde Merwedehaven Dordrecht 1998-2003

Om meer inzicht te krijgen in het toezicht op de stort van afval en baggerspecie van de afvalberging Derde Merwedehaven in Dordrecht, is de rapportage Inzicht in Toezicht geschreven. Het rapport betreft de periode januari 1998 tot en met december 2003. Uit de rapportage blijkt dat het toezicht de afgelopen jaren vooral in het teken heeft gestaan van de geuroverlast van de afvalberging.

De geuroverlast van de afvalberging kwam met name tot uiting in het nabijgelegen Sliedrecht. Er werden ruim 3800 klachten ontvangen bij de Milieutelefoon van de provincie. De geurhinder werd veroorzaakt door het vrijkomen van stortgas, met zwavelwaterstof als belangrijkste geurcomponent. Deze geur doet denken aan rotte eieren. Mede door een intensief handhavingstraject van de provincie, zijn bij de afvalberging vanaf 1999 tal van geurbeperkende maatregelen getroffen. Deze hebben geleid tot de huidige situatie, waarin nauwelijks nog klachten worden geuit.

Verantwoordelijk GS-lid Handhaving Leen van der Sar: "Ik ben zeer tevreden over de positieve effecten van de vele maatregelen die op de afvalberging zijn getroffen. Deze zijn bevestigd door de resultaten van de in 2003 uitgevoerde geurmetingen."

Intensief onderzoekDoor de problematiek bij de stortplaats Derde Merwedehaven, heeft de afdeling Handhaving van de provincie veel tijd besteed aan het toezicht bij de afvalberging. Dit hield in de controle op geurbeperkende maatregelen, het begeleiden van onderzoeken, het afhandelen van klachten, het communiceren met de omgeving en het geven van advies. Leen van der Sar: "Om de geurhindersituatie in Sliedrecht objectief vast te stellen, is een extern bureau ingehuurd dat gelijktijdig een aantal verschillende onderzoeken heeft verricht. Zij hebben onder andere de vele klachten in de periode augustus 2001 tot en met maart 2002 gedurende 16 uur per dag (van 06.00 tot 22.00 uur) onderzocht. Een dergelijk intensief en kostbaar onderzoek is uniek, maar heeft wel tot heldere en bruikbare resultaten geleid."

VergunningIn 2002 is aan de beheerder van de afvalberging een nieuwe vergunning verleend. Hierin is een groot aantal voorschriften opgenomen en is de inhoud in grote lijnen bepaald door de ervaringen die zijn opgedaan gedurende de eerste negen jaar van het gebruik van de stortplaats. Ook zijn wijzigingen van diverse wettelijke regelingen verwerkt in de voorschriften, waaronder de bepalingen van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen.

GezondheidTenslotte zijn in de onderzochte periode onderzoeken gedaan naar de effecten van de bij de afvalberging vrijkomende stoffen op de gezondheid van inwoners in Sliedrecht en Dordrecht. Onder andere is geconcludeerd dat op een enkele uitzondering na de in Sliedrecht en Dordrecht in de woonomgeving waargenomen stoffen niet meer voorkomen dan elders in Nederland. Echter de hinder als gevolg van stankstoffen kan wel tot gezondheidseffecten leiden. Aanbevolen werd dan ook de stankhinder verder te beperken.

De rapportage 'Inzicht in Toezicht' wordt voortaan jaarlijks uitgebracht.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22