Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

19 mei 2004

Nr. 04/118

Uitvoeringsorganisaties sociale zekerheid steeds meer gericht op werk

De uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid richten zich steeds meer op onderlinge samenwerking en stellen de klant meer centraal. Er is sprake van een geleidelijke omslag naar een werkwijze die er vooral op gericht is om mensen aan het werk te helpen. Deze omslag volgt op een periode waarin de uitvoeringsorganisaties door de invoering van de ingrijpende Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (per 1 januari 2002) veel tijd en energie kwijt waren om de eigen organisatie op orde te krijgen en te zorgen voor continuïteit in de verstrekking van uitkeringen.

Dit schrijven minister De Geus en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer bij de tussentijdse evaluatie van de wet. De tussenevaluatie is gebaseerd op onder meer de jaarverslagen van de Inspectie Werk en Inkomen en de uitvoeringsorganisaties Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Samen met de tussenevaluatie hebben De Geus en Rutte alle onderliggende stukken naar de Tweede Kamer gestuurd. Door de wet moet per 1 januari 2006 een sociaalzekerheidsstelsel zijn ontstaan dat werk boven uitkering stelt, klantgericht en efficiënt is. De bewindslieden constateren dat de organisaties bij de invoer van de wet op schema liggen.

Uit de tussenevaluatie blijkt dat er in 2003 bij de uitvoeringsorganisaties belangrijke stappen zijn gezet naar betere klantgerichtheid. Zo is er groeiende aandacht voor cliëntenparticipatie, maatwerk en klachtenregelingen. Bij het UWV functioneerden er bijvoorbeeld 20 cliëntenraden en de CWI heeft met de introductie van werk.nl haar digitale dienstverlening sterk verbeterd. Niettemin zijn de klanten (zoals werkzoekenden, uitkeringsgerechtigden en werkgevers) niet tevreden genoeg, aldus de tussenevaluatie. De komende twee jaar zal veel aandacht moeten worden besteed aan het verbeteren van de klanttevredenheid.

Een speciaal punt van zorg is dat samenwerking tussen de uitvoeringsorganisaties op ICT-gebied nog te weinig van de grond komt. Volgens de Inspectie Werk en Inkomen leidt dit tot extra kosten en vertragingen. De beide bewindspersonen hebben verbeteringen aangekondigd. In hun brief aan de Tweede Kamer schrijven zij dat in 2002 en 2003 de aandacht nog vooral uitging naar de eigen processen en systemen van de organisaties, maar dat ICT- investeringen nu beter op elkaar afgestemd zullen worden. Het uitgangspunt daarbij is dat de klant zoveel mogelijk maar één keer informatie hoeft te geven. Ook zal het accent komen te liggen op experimenten op lokaal en regionaal niveau en niet op dure, grootschalige ( grand design ) informatisering die niet in de pas loopt met de ontwikkelingen binnen de uitvoeringsorganisaties zelf.