Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Defensie

Persbericht ministerraad
19 mei 2004

VERWERVING DEFENSIEMATERIEEL NEDERLANDSE KRIJGSMACHT

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie ingestemd met de conclusie van een interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) naar de verwerving van defensiematerieel voor de Nederlandse krijgsmacht. Het rapport van de interdepartementale werkgroep zal vergezeld van het kabinetsstandpunt aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Om de transparantie van het materieelvoorzieningsproces te vergroten, is besloten is om de interdepartementale informatievoorziening te verbeteren. Tevens wordt in het Defensie Materieel Proces (DMP) bij de behoeftestelling de mogelijkheid tot externe advisering door een wetenschappelijk instituut opgenomen. Voor investeringen van meer dan honderd miljoen euro zal in bepaalde gevallen aan het eind van de studiefase van het DMP een kosten-baten analyse worden uitgevoerd. Voor het uitvoeren van een kosten-baten analyse zal de ministeriële regeling `Prestatiegegevens en Evaluatieonderzoek Rijksoverheid' (RPE) worden gevolgd.

Het IBO-rapport stelt tevens het Nederlandse compensatiebeleid bij defensieorders ter discussie. Besloten is om de toekomst van het compensatiebeleid over een jaar opnieuw te bezien in het licht van Europese en internationale ontwikkelingen. Op de overige aanbevelingen van het IBO-onderzoek over het compensatiebeleid zal de minister van Economische zaken nader ingaan in de jaarlijkse rapportage aan het parlement.

RVD, 19.05.2004