Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
18 mei 2004

MEER INNOVATIE EN VERGROENING

Het kabinet wil innovatie stimuleren en meer vergroening nastreven. Dit staat in de kabinetsreactie op de milieubalans 2004 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarmee de ministerraad op voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft ingestemd.

In de RIVM-balans wordt geconstateerd dat het milieubeleid effect heeft gehad maar dat dat niet voldoende is om aan de Europese verplichtingen te voldoen. Het kabinet wil een verdere vergroening nastreven. Zo wordt in 2005 een verhoging van de energiebelasting met 10 procent doorgevoerd. Ook onderzoekt het kabinet de vergroeningsmogelijkheden voor de verkeers- en de vervoerssector. Het kabinet wil voorts innovatie stimuleren. Tijdens de Informele Milieuraad is "milieu als kans voor innovatie en economische groei" het centrale thema.

Volgens het RIVM worden de Europese normen voor luchtkwaliteit niet gehaald. Dit geldt met name voor de uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof, dat voor een groot gedeelte wordt veroorzaakt door industrie en verkeer. Het kabinet verwacht dat de Europese normen voor luchtkwaliteit uiteindelijk wél worden gehaald. Volgens het kabinet is het te vroeg om nu al te constateren dat het voorgenomen beleid onvoldoende is.

Het kabinet is verheugd dat het afvalbeleid succesvol is geweest. Het storten van afval is verder afgenomen en het hergebruik is gestegen naar 80 procent. Het kabinet onderschrijft dat in 2023 niet alle verontreinigde bodems zullen zijn gesaneerd. Als gevolg van bezuinigingen is de einddatum van de bodemsaneringsoperatie opgeschoven naar 2030.

Volgens het RIVM neemt de spanning met de Europese unie toe omdat Nederland steeds verder achterloopt met het omzetten van Europese regels in Nederlandse wetgeving. Het kabinet onderkent dat er achterstanden zijn, maar naar verwachting zullen deze bij de aanvang van het voorzitterschap grotendeels ingelopen zijn. In de milieubalans wordt betwijfeld of de klimaatsmaatregelen voldoende zijn om aan de Kyoto-doelstellingen te voldoen. Het kabinet gaat ervan uit dat er aan de Kyoto- doelstellingen kan worden voldaan omdat er voldoende projecten in gang gezet worden.

RVD, 19.05.2004