Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 19-5-2004

Urgentieplan crisisplaatsingen justitiele jeugdinrichtingen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DJB/JZ-2483235

19 mei 2004

Tijdens het mondelinge vragenuur op 27 april jl. heb ik u, naar aanleiding van vragen over jongeren die in justitiële jeugdinrichtingen verblijven en vaak weken moeten wachten op diagnostiek en behandeling, toegezegd om tijdens het bestuurlijk overleg op 12 mei met alle betrokken partijen af te spreken hoe ieder zijn verantwoordelijkheid neemt en welke acties op korte termijn ondernomen worden. In deze brief informeer ik u over de uitkomsten hiervan.

Tijdens het bestuurlijk overleg op 12 mei jl. hebben minister Donner en ik met de provincies, de Maatschappelijke Ondernemers Groep, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland afgesproken uitvoering te geven aan een urgentieplan voor de crisisopvang van jongeren met ernstige gedragsproblemen. In dit urgentieplan is opgenomen dat jongeren die op een crisisplek in justitiële jeugdinrichtingen verblijven sneller onderzocht zullen worden en dat ggz-instellingen hiervoor de psychiatrische deskundigheid zullen leveren. Ook de organisaties voor licht verstandelijk gehandicapten zullen hierbij desgevraagd hun deskundigheid inzetten. Indien noodzakelijk, kan gestart worden met psychiatrische behandeling in de justitiële jeugdinrichting. Daarnaast creëert de ggz de komende maanden enkele tientallen nieuwe plekken voor klinische hulp.

Met dit urgentieplan rondom de crisisplaatsingen in de jeugdinrichtingen wordt vooruitgelopen op het plan van aanpak dat een structurele oplossing moet bieden. Dit plan zal in juni 2004 door de minister van Justitie en mij aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp